Összefogás a médiakultúra fejlesztéséért és a fogyasztói tudatosság növeléséért

Közzétéve: 2023. január 26.

Együttműködésre lépett a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A közös munka elsősorban szakmai és tudományos rendezvények szervezésére terjed ki. Az összefogás célja a tájékoztatás kultúrájának fejlesztése és a fogyasztói tudatosság emelése a média területén.

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (Makúsz) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A két szervezet közös célja a média területén a tájékoztatás kultúrájának fejlesztése, az egyetemes emberi értékek felmutatása, valamint a magyar nemzeti érdekek érvényesítése. A Makúsz és az NMHH egyaránt kiemelt feladatai közt tartja számon a média nyelvének ápolását és a médiafogyasztói tudatosság növelését. E közös célokon alapul a két szervezet hosszú távú együttműködési programja, amelynek keretében tanulmányi napokat, tudományos szimpóziumokat szerveznek elsősorban a média műfajairól, platformjairól, nyelvéről, társadalmi szerepéről, illetve annak változásairól.

„A médiakultúra fejlesztése és a médiafogyasztói tudatosság növelése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság olyan célitűzései közé tartozik, amelyeket a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségével összefogva, a két szervezet elkötelezettségére és kompetenciáira építve együtt hatékonyabban elérhetünk” – mondta dr. Szabó László Zsolt, az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója.

A Makúsznak jelenleg több mint 650 tagja van, zömmel a katolikus sajtó munkatársai vagy a világi sajtóban munkálkodók, köztük hozzávetőleg félszáz határon túli újságíró. A szövetség tagjai elhivatottak abban, hogy a szakmai szempontok érvényesítése mellett felvállalják a keresztény értékek és az ezekből fakadó etikai normák képviseletét is, felekezeti hovatartozás nélkül.

„A Makúsz együttműködik a hazai szakmai szervezetekkel és a külhoni újságíró szövetségekkel, tagjai rendszeresen vesznek részt más szakmai szervezetek sajtóvitáin, a közös etikai tevékenységben és közös rendezvényeken a nyelvművelő munkában” – mondta az együttműködési megállapodás létrejöttének kapcsán Szikora József, a Makúsz elnöke.

Dr. Szabó László Zsolt és Szikora József megerősítette, hogy az együttműködés kiemelt célja, hogy a nyelvi, műfaji igényesség nagyobb súllyal legyen jelen, a viták pedig színvonalasan, választékosan jelenjenek meg a magyar médiában.