Sikeres volt az NMHH 32 GHz-es frekvenciaértékesítése

2023. május 24.

Szigorú óvintézkedések mellett tartotta meg az NMHH a 32 GHz-es frekvenciasáv rádióspektrum-használati jogosultságának árverését. A résztvevő Magyar Telekom Nyrt., a Vodafone Magyarország Zrt., és a CETIN Hungary Zrt. összesen 970 millió forint értékben licitált másfél évtizedre szóló használati jogosultságért.

Rendhagyó eljárást követően zárta le az NMHH Hivatala a 32 GHz-es sáv használati jogosultságának tárgyában kiírt árverési eljárását május 23-án. Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy a pályázók elektronikus formában jelentkezhettek az eljárásra és licitálhattak a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva az értékesítési egységekre.

Az árverés során a szolgáltatók elsőként március 13-án, majd azt követően, az ajánlattétel második körében, április 25-én küldhették el ajánlataikat az NMHH erre a célra kifejlesztett elektronikus űrlapjain.

Az eljárás során az NMHH által felkínált 24 db duplex értékesítési egységre (2x28 MHz-nyi frekvencia) licitálhattak a szolgáltatók, amelyből 18 értékesítési egységre tartottak igényt a következők szerint:

  • a Vodafone 10 értékesítési egységet és az ennek megfelelő 560 MHz-et nyert el;
  • a Magyar Telekom 6 értékesítési egységre, és az ennek megfelelő 336 MHz-re licitált sikeresen;
  • a CETIN pedig 2 értékesítési egységre, és ennek megfelelően 112 MHz-re tett szert.

1. ábra: Az NMHH frekvenciaárverésén megszerzett spektrummennyiségek szolgáltatónként. Az ábra adattartalma megegyezik a fenti felsorolásban írt számokkal.

Az árverésen megszerzett rádióspektrum-mennyiségért a licitáló szolgáltatók összesen mintegy 970 millió forint összeget fizetnek majd. A mennyiségi eredményt követte a felhasználói blokkok kialakítása, melynek során az egybefüggő felhasználó blokkokat pozícionálta az NMHH a frekvenciasávon belül, azt is biztosítva, hogy a maradék frekvencia jövőbeli lehetséges hasznosításának se legyen akadálya. A felhasználói blokkok sávon belüli elhelyezkedését a lenti ábra mutatja be:

2. ábra: A felhasználói blokkok sávon belüli elhelyezkedése

A jogosultságok tizenöt évig, 2038. május 23-ig érvényesek, és időtartamuk egyszer, további öt évvel meghosszabbítható.

A 32 GHz-es frekvenciasáv időben történő értékesítése hozzájárul a 26 GHz-es frekvenciasáv menetrend szerinti kiürítéséhez és annak későbbi 5G-s célokra történő felhasználásához, valamint közvetetten elősegíti a hazai 5G-s lefedettség növelését.