Filmek és műsorajánlók szabálytalan korhatár-besorolása miatt fordult a társhatósághoz a Médiatanács

Közzétéve: 2023. június 22.

A Mozi+ és a Moziverzum csatornákon közzétett filmek és előzeteseik kapcsán is a román társhatósághoz fordult az NMHH Médiatanácsa.

Bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács a román joghatóság alá tartozó Moziverzumon április 10-én sugárzott a Terminátor 2. – Az ítélet napja, valamint a 2023. május 8-án 21 órától a Mozi+ csatornán közzétett Kampókéz című műsorszámokat és azok előzeteseit. A hatóság minkét műsorszám esetében megállapította, hogy azok korhatári besorolása és közzétételének időpontja nem felelt meg a magyar szabályoknak.

A Terminátor 2. című filmet a médiaszolgáltató „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott (AP)” besorolással látta el, azonban az a magyar szabályok alapján a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába tartozónak minősül, és csak 21 és 5 óra között lehetett volna közzétenni a sérüléseket ábrázoló jelenetek és a trágárság megjelenítése miatt.

A Kampókéz című horrorfilmet a szolgáltató a „15 éven aluliaknak nem ajánlott” kategóriába sorolta, azonban az abban szereplő különösen kegyetlen, erőszakos jelenetek elnyújtott, naturális bemutatása miatt a „18 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári besorolás használata lett volna indokolt. A filmet a megfelelő kategóriába sorolva ráadásul 21 óra helyett csak este 10 óra után lehetett volna közzétenni.

A filmek előzeteseinek közzétételi időpontja sem felelt meg a magyar szabályoknak, mivel a médiatörvény szerint a műsorelőzetes nem tehető közzé olyan időszakban, amikor az általa bemutatott műsorszám nem lenne közzétehető. A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a román társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.