Kollarik Tamás: A mobilkommunikációt is meghódítja az animáció a következő évtizedekben

Közzétéve: 2023. június 27.

Tudatos digitális és animációs kultúra címmel rendeztek előadás-sorozatot Kecskeméten az NMHH társszervezésében. A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) keretében megrendezett konferencián a hatóság több szakértője is előadást tartott.

A konferenciát Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke videóüzenetben nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a hatóság mindenkori feladatai közé tartozik, hogy a kulturális értékeket kereső közönségnek valódi választási lehetőségeket biztosítson, és támogassa a médiakultúrát. A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál egy olyan inspiráló szakmai alkalom, amely az ismertetett alkotásokon túl lehetőséget teremt a vizuális kultúra szemléltetésére, a legkisebb európai, illetve magyar animációk és alkotóik bemutatására, valamint arra, hogy közösen, együtt gondolkodva, egymást inspirálva, alkotva építsék a résztvevők a nemzeti kultúrát, a nemzeti értékeket – tette hozzá az elnök.

101a7897.jpg

A konferenciát Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke videóüzenetben nyitotta meg

Kollarik Tamás, az NMHH elnöki főtanácsadója bevezetőjében elmondta: az animáció a jövőben hódítani fog az oktatásban, meg fog jelenni az emberek közötti kommunikációban, a hordozható mobileszközök világában, és az animációs piktogramoknak, az animáció működésének is egyre fontosabb szerepe lesz. Az új médiakultúrát a mai generációnak is tanulnia kell – tette hozzá. A fiatalok esetében pedig a médiaeszközök használatának teljes tiltása helyett inkább azok észszerű alkalmazására kell felhívni a figyelmet – fogalmazott.

101a7967.jpg

Dr. Kollarik Tamás elmondta: az animáció a jövőben hódítani fog az oktatásban is

Mivel a hordozható eszközökön egyre több az animációs tartalom, „észszerű ennek a kettőnek a metszetét nagyon sok szempontból megvizsgálni”, ezért is hívták életre a konferenciát – tette hozzá Kollarik Tamás. Emlékeztetett: Jankovics Marcell szerint az animáció a magyar film legszínesebb műfaja, amely kijelentést a konferencia elnöke szerint ki lehetne egészíteni azzal, hogy „az animáció a magyar film egyik legsikeresebb műfaja”. Az animációs alkotók közül kiemelte Rofusz Ferencet, akinek a nevéhez fűződik az első magyar alkotásért odaítélt Oscar-díj vagy Csupó Gábort, akit 23 alkalommal jelöltek Emmy-díjra, és ötször meg is kapta az elismerést.

101a8348.jpg

Dr. Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet vezetője tart előadást

Dr. Nyakas Levente, a Médiatudományi Intézet vezetője „A gyermekvédelem a médiaszabályozásban – a védelem színterei és lehetőségei a digitális környezetben” címmel tartott előadást, Dr. Mayer Endre gyermekvédelmi főosztályvezető-helyettes pedig a médiatudatosság és az animáció közös metszetét járta körül. Búzás Annamária, a Bűvösvölgy Központ médiaértés-oktatója az animációs filmrészletek zörejezésének (a gyermekfoglalkozásokon gyűjtött) tapasztalatait osztotta meg előadásában.

101a8613.jpg

Dr. Mayer Endre gyermekvédelmi főosztályvezető-helyettes a médiatudatosság és az animáció közös metszetét járta körül

A konferencia több magyar kutatóintézet, egyetem és állami szervezet összefogásával jött létre. Szervezője a Kecskemétfilm Kft., az NMHH, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség, társzervezője pedig a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI), illetve az NMHH Médiatudományi Intézete volt.

101a8302.jpg

Mádl András előadás közben