Az NMHH értékelte a magyarországi médiaszabadságról szóló nemzetközi jelentéseket

Közzétéve: 2023. július 27.

Tárgyi tévedések, módszertani következetlenség és egyoldalúság érhető tetten több, nemzetközi szervezet által publikált, médiaviszonyokat elemző jelentésben is – olvashatjuk az NMHH Médiaszabadság-jelentések értékelése című tanulmányában.

A magyarországi médiaviszonyokat számtalan nemzetközi szervezet elemezte az elmúlt években.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogat minden olyan kezdeményezést, amely a médiaszabadság és -pluralizmus helyzetének szakmai igényű felmérésére irányul. Felelős szabályozó szervként éppen ezért feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet a jelentésekben felmerülő szakmai és módszertani aggályokra.

A jelentések kiegyensúlyozottságának mértékét (és így megbízhatóságát is) csökkenti, hogy a riportok szerzői jellemzően a magyar médiaviszonyokkal szemben egyoldalúan kritikus személyek, illetve ilyen szervezetek munkatársai. Az általuk képviselt állásponttól eltérő szakmai véleményeket pedig rendre mellőzik a kiadott dokumentumok.

A cikk mellékletéből letölthető tanulmányban részletes elemzés olvasható a Freedom House, a Riporterek Határok Nélkül, valamint a Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központja Magyarországot érintő jelentéséivel kapcsolatban.

A Hatóság bízik benne, hogy konstruktív kritikájával hozzájárul, hogy a jövőben szakmailag megalapozottabb és kiegyensúlyozottabb jelentések szülessenek a magyar médiaviszonyokról.

Addig is ajánljuk olvasásra az NMHH éves Médiapiaci Jelentését, amely szintén elérhetővé teszünk e helyről is.