Láthatatlan hullámok nyomában a Kutatók Éjszakáján

Közzétéve: 2023. október 3.

Az NMHH „Láthatatlan hullámok nyomában” címmel szervezte meg programját a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én. Az érdeklődők szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, játékos programokon ismerkedhettek az NMHH mérőszolgálatának munkájával.

230929_Kutatokejszakaja_KMA24.JPG

Nem csak a frekvenciák és a sugárzás, de az is láthatatlan, mennyi munka, szaktudás és milyen technológiai megoldások működnek együtt azért, hogy a mindennapokban minden vezeték nélküli eszköz problémamentesen üzemeljen. Az idei Kutatók Éjszakáján az egyedi eszközök mellett a hatóság frissen átadott, csúcstechnológiás komplexumával is megismerkedtek az érdeklődők.

A mérőszolgálati tevékenységről szóló áttekintő előadás ismereteit rögtön a gyakorlatban is alkalmazhatták a látogatók, amikor megmérték, mit mutatnak a műszerek a mikrohullámú sütők, az antennák vagy mobiltelefonok közelében.

Az új komplexum egyik legizgalmasabb helyszínén a monitoringközpont munkájába lehetett bepillantani. A Rádiómonitoring Osztály munkatársai nem csak magyarázatot adtak frekvenciakoordinációs kérdésekre, de a látogatók egy rádióadó jelét is megkereshették. A zavarelhárítási játék után a program az udvaron parkoló mérőautók bemutatásával folytatódott, majd a rendezvényközpontban zárult a nap közben elhangzott információkból összeállított online kvízjátékkal.

230929_Kutatokejszakaja_KMA35.JPG

A Kutatók éjszakája az NMHH-ban most is remek lehetőséget adott arra, hogy a látogatók megismerkedjenek a tudomány azon szegmensével, amihez kollégáink értenek. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett Kutatók Éjszakája rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Bízunk abban, hogy a hozzánk látogató fiatalok és családtagjaik hasznos ismeretekkel gazdagodtak.