Médiatanács: százezer forint bírság a Kossuth Rádiónak

Közzétéve: 2023. október 19.

A közszolgálati rádió délelőtti magazinműsorában elhangzottak káros hatással lehetnek a hat éven aluli hallgatókra – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület egy szekszárdi és egy budapesti rádió heti műsorának vizsgálata nyomán is bírságot szabott ki.

A Kossuth Rádió „Vendég a háznál” című műsorszámának június 23-án sugárzott „Válasz-utak” című szegmensét állampolgári bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács. A testület megállapítása szerint a korhatárra tekintet nélkül sugárzott műsorban elhangzottak káros hatással lehettek a hat éven aluli hallgatókra, ezért a nem megfelelő korhatár-besorolás miatt a műsor szolgáltatójára, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-re 100 ezer forint bírságot szabott ki.

A Szekszárd 105,1 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Rádió Antritt július 14. és 20. között sugárzott műsorainak hatósági ellenőrzése során a Médiatanács több hiányosságot is feltárt a szolgáltató szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítése kapcsán. A közszolgálati célokat szolgáló, a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok és a szöveg aránya a vizsgált adáshét minden napján és heti szinten is alulteljesítette a szerződésben vállalt értékeket. A Médiatanács ezért 40 ezer forint bírságot rótt a rádiócsatorna szolgáltatójára.

A radiocafé néven a Budapest 98,0 MHz-en sugárzó közösségi rádió június 12. és 18. közötti műsorának hatósági ellenőrzése is több hiányosságot tárt fel: a szolgáltató a vizsgált adáshét valamennyi napján és heti szinten is alulteljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó szerződéses vállalásait. Előírás szerint a heti műsoridő legalább kétharmadát közszolgálati műsorszámokkal kellett volna kitölteni, de a vizsgált héten ez sem teljesült. A Médiatanács ezért 30 ezer forint összegű bírsággal sújtotta a közösségi rádió szolgáltatóját.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.