Összesen hétmillió forint bírságot szabott ki a TV2 médiaszolgáltatójára a Médiatanács

Közzétéve: 2023. november 16.

A korhatár-besorolás és a közzététel időpontja is jogsértőnek bizonyult a TV2 több műsorában és a Tények.hu lekérhető médiaszolgáltatás felületén is több ízben közzétett tartalom esetében. A Médiatanács ezenkívül a Hír TV és egy helyi rádió heti adásmenetében is hiányosságokat tárt föl.

Állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Médiatanács a Tények Plusz június 7-én 18 óra 45 perckor, illetve a Mokkacino június 8-án 8 óra 45 perctől a TV2-n sugárzott adása, valamint a Tények.hu streamingszolgáltatáson lekérhető médiaszolgáltatáson elérhető műsorszámok kapcsán. A műsorszegmenseket mind a négy alkalommal 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással látták el. A Médiatanács vizsgálata alapján azonban ez nem felel meg a III. kategória szempontjainak a szexualitás képi és verbális ábrázolása miatt, amely így káros hatással lehetett a 12 és 16 év közötti korosztály tagjaira. A műsort tehát a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak. Ez esetben ugyanakkor nem kerülhetett volna adásba sem a reggeli, sem a kora esti órákban, mivel a 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalmakat a törvény értelmében csak 21 óra és 5 óra között lehet műsorra tűzni. A szolgáltató egyszerre sértette meg tehát a korhatár-kategóriába sorolásra és a közzétételre vonatkozó törvényi előírásokat, a Médiatanács ezért 4 millió 500 ezer forint összegű bírsággal sújtotta.

Ezenfelül a Tények.hu megnevezésű lekérhető médiaszolgáltatáson két alkalommal publikált tartalom is jogsértőnek minősült a helytelen korhatár-besorolás miatt, ami további 2 millió 400 ezer forint bírságot von maga után. Ezenfelül százezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács a szolgáltatóra azért, mert a Tények.hu műsorkínálatát tartalmazó felületen a két műsor korhatárkategória-jelzései nem voltak feltüntetve. A bírságok összege tehát összesen hétmillió forintot tesz ki.

A Médiatanács a Hír TV országos kereskedelmi csatorna július 16. és 22. közötti műsorfolyamának vizsgálata során több jogsértést is feltárt. A médiaszolgáltató megsértette a határozatában foglalt, a tematikus műsorszámok napi arányára vonatkozó kötelezettségét. Emellett július 17-én és 20-án megsértette a termékmegjelenítés közzétételére vonatkozó törvényi előírást is: a műsorszámokat megszakító reklámokat követően nem tette közzé a termékmegjelenítésre vonatkozó figyelmeztetést, csak a műsorok előtt és után. A két jogsértés miatt összesen százezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács a Hír TV szolgáltatójára.

Hatósági eljárás zajlott a Kapuvár 94,5 MHz-en sugárzó Rábaköz Rádió FM94,5 helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió július 3. és 9. közötti adáshetének vizsgálata nyomán. A rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati műsorok arányára vonatkozó vállalását, és egyáltalán nem adott közre helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokat sem. Ezenfelül a szöveges tartalom és a magyar zene aránya is kevesebbnek bizonyult a vállaltnál. A Médiatanács negyvenezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót.

A cseh társhatósághoz fordult a Médiatanács az AMC TV-n szeptember 20-án a kora délutáni órákban sugárzott „40 éves szűz” című film miatt. A műsort korhatár-megjelölés nélkül sugározta a szolgáltató, tartalma alapján azonban a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel kellett volna ellátni, így 21 és 5 óra között lehetett volna csak jogszerűen műsorra tűzni a magyar szabályozás szerint. Az NMHH a bejelentést és a hatóság vizsgálati jelentését is továbbította az illetékes cseh hatóságnak, kérve a szükséges intézkedések megtételét.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.