NMHH-különdíj a XXII. Lakiteleki Filmszemlén

Közzétéve: 2023. november 23.

Az NMHH a Médiatanács közel egy évtizedes gyakorlatát folytatva, 500 ezer forint értékű különdíjat ajánlott fel az immár 22. alkalommal megrendezett Lakiteleki Filmszemlén.

A Filmszemle idei felhívása szerint a Művelődés kategóriában Kárpát-medencei hungarikumokat, helyi értékeket bemutató filmeket vártak a szervezők, a „Most mutasd meg!” pályázati kategóriába pedig 18 év alatti fiatalok nevezhettek mobiltelefonnal készített rövidfilmjeikkel, helyi értékek a településemen és környezetében témakörben.

A Lakiteleki Filmszemle Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének kezdeményezésére jött létre 22 évvel ezelőtt, szervezői a Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a RETÖRKI Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft. és a Dunaversitas Egyesület. A szervezők az idei Filmszemlét Sára Sándor, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, filmrendező emlékezetére hirdették meg. A több mint 40 fős zsűri elnöke Dr. Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer. A neves filmes és televíziós szakemberekből, újságírókból, történészekből álló zsűri tagja volt idén is Kollarik Tamás, az NMHH elnöki főtanácsadója, aki részt vett a 2023. november 15-17. között megtartott filmes seregszemlén.

Az eseményen bemutatott filmalkotások és a filmszakmai rendezvény egésze az értékes tartalomkínálat lehetőségének megteremtésével jelentős szerepe tölt be a tudatos médiafogyasztás elősegítésében. Az NMHH 2023-ban a szombathelyi Savaria Filmszemle, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a balatonakarattyai Kulturális Filmek Fesztiválja, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál és a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle után a Lakiteleki Filmszemlén is közreműködött a legjobb alkotások díjazásában. Az együttműködés szakmai előkészítése az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának segítségével valósult meg.

20231117lakitelekfilmszemledijatado11.jpg

Az NMHH különdíjának nyertese a Dózsa Endre rendezésében készült Volt egyszer egy mozi c. alkotás, amely az egykori (budapesti) Kossuth mozi több mint 60 éves történetét és a magyar kultúrában betöltött szerepét mutatja be.

Gratulálunk a nyertesnek!