Jövőformálás - A fiatal nemzedék médiatudatosságának helyzetét elemző konferencia Erdélyben, az NMHH szervezésében

Közzétéve: 2023. október 16.

A 23. Filmtettfeszt – Erdélyi magyar filmszemle keretében október 5-7. között Kolozsváron, Csíkszeredában és Nagyváradon tartottak előadást az NMHH szakértői. Kollégáink konferenciasorozatunkban a médiatudatosság és online gyermekvédelem tárgyában a legfrissebb kutatási eredményeiket, tapasztalataikat, a várható kihívások megoldási javaslatait osztották meg az erdélyi hallgatósággal, a kölcsönös tanulás érdekében.

img3614.jpg

Kolozsváron Dr. Somogyi Ákos Gergő, a Gyermekvédelmi Főosztály vezetője az újmédia korában a médiatudatosságra nevelés és a gyermekvédelem aktuális kérdéseit járta körbe hatósági szemszögből, Galambos István, a Médiapiaci Együttműködési és Kutatási Igazgatóság igazgatóhelyettese a gyermekek médiafogyasztási szokásainak legfőbb kérdéseit ismertette, míg Dr. Kollarik Tamás, elnöki főtanácsadó filmes és kulturális innovációkról tartott előadást. Az NMHH– s előadói kör kiegészült a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusával, Dr. Kassay Rékával, aki a gyermekek rajzfilmnézési szokásain keresztül vizsgálta a fiatalok médiatudatosságának helyzetét. Az esemény nagy érdeklődés mellett zajlott.

Csíkszeredában és Nagyváradon szintén teljes teltház mellett Dr. Kollarik Tamás és Galambos István filmes és kulturális innovációkról, valamint a gyermekek médiafogyasztásainak aktuális kérdéseiről adtak elő.

A konferencia szervezői az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Filmtett Egyesület volt, a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Iskola Alapítvány társszervezőként járultak hozzá az esemény létrejöttéhez.

A rendezvénysorozat az edukációs cél betöltése mellett hozzájárulhat az NMHH és a társszervező erdélyi magyar egyetemek közötti jövőbeni, szorosabb munkakapcsolat kialakításához.

A Filmtettfeszt a Kárpát-medence, illetve a határon túli magyarság kiemelten fontos filmes és kulturális eseménye, az NMHH közel egy évtizede képviselteti magát a rendezvényen. A közös nyelv hídként köti össze a magyarságot, emlékeztetve minket gyökereinkre, gazdag kulturális örökségünkre. A konferenciasorozat mellett hatóságunk szerepvállalását gazdagította még, hogy együttműködés keretében a gyermekvédelem, családvédelem vagy a tudatos médiafogyasztás témáját legjobban feldolgozó erdélyi magyar filmalkotás készítőjének különdíjához anyagi hozzájárulást nyújtott. A különdíj nyertese Szatmári Loretta, a Preludiu című alkotásával.

Bízunk benne, hogy a résztvevőknek élvezetes volt az idei Filmtettfeszt és kellő inspirációt merítettek az alkotásokból, valamint a konferenciákon elhangzó előadásokból.