Útmutató rádióspektrum-használati jogosultság, jog haszonbérbe adására irányuló megállapodás egyszerűsített jóváhagyására irányúló kérelem benyújtásához

Közzétéve: 2024. január 5.

Tisztelt Szolgáltató!

A rádiófrekvenciák másodlagos kereskedelméről szóló 7/2013. (IX. 19.) NMHH rendelet (a továbbiak- ban: Rmkr.) lehetővé teszi rádióspektrum-használati jogosultság, jog haszonbérbe adására irányuló megállapodás egyszerűsített jóváhagyását (a továbbiakban: egyszerűsített jóváhagyás), amennyiben megfelel a Rmkr-ben foglalt feltételeknek.

Az Rmkr-ben foglaltak szerinti egyszerűsített jóváhagyás iránti kérelmet kizárólag a haszonbérbeadó, kizárólag az NMHH Adatkapu felületen található kérelem űrlapon, és kizárólag elektronikus úton jo- gosult benyújtani.

Az egyszerűsített jóváhagyás iránti kérelem benyújtásának lépései

1. lépés: Belépés az Adatkapura

Kérjük jelentkezzen be az NMHH Adatkapu felületére a https://adatkapu.nmhh.hu/ oldalon.

Vissza a tartalomjegyzékhez

2. lépés: Haszonbérleti megállapodás űrlap mappa kiválasztása

Sikeres bejelentkezést követően a képernyő bal oldalán található a „Haszonbérleti megállapodás űr- lap” mappa. Kérjük válassza ki ezt a mappát.

Képernyőkép a „Haszonbérleti megállapodás űrlap” könyvtár helyéről az Adatkapu „Űrlapok” felületén.

Ha a képernyő bal oldalán nem látja a „Haszonbérleti megállapodás űrlap” mappát, akkor az azt jelenti, hogy az Ön által képviselt szolgáltató számára nincs beállítva ilyen űrlap használati jogosultsága. Ha Ön szerint a szolgáltatója mégis rendelkezik ilyen jogosultsággal, kérjük keresse meg a Hírközlés-felügye- leti Igazgatóság munkatársait.

Vissza a tartalomjegyzékhez

3. lépés: Kérelem haszonbérleti megállapodás egyszerűsített jóváhagyásához” űrlap kiválasztása

Kérjük kattintson a „Kérelem haszonbérleti megállapodás egyszerűsített jóváhagyásához” űrlapra.

Képernyőpkép a „Haszonbérleti megállapodás űrlap” című oldalról

A „Kérelem haszonbérleti megállapodás egyszerűsített jóváhagyásához” űrlapra kattintva az az ügy je- lenik meg, amelyik utolsóként mentésre került (ez az ügy lehet már beküldött űrlap és be nem küldött tervezet is).

Képernyőkép az utolsóként elmentett ügyről (példa)

Vissza a tartalomjegyzékhez

4. lépés: Az egyszerűsített jóváhagyáshoz szükséges kitöltendő PDF kérelem nyomtatvány le- töltése

Az egyszerűsített jóváhagyáshoz szükséges, „Kitöltendő PDF kérelem nyomtatvány” az eddigi lépések megtételét követően, bármelyik ügyből a „Letölthető csatolmányok” mellett található „Kitöltendő PDF kérelem nyomtatvány” -ra kattintva tölthető le.

Képernyőkép a „Kitöltendő PDF kérelem nyomtatvány” című dokumentum helyéről

A letöltött nyomtatványt a haszonbérbeadónak kell (elektronikusan vagy papír alapon) kitöltenie és elektronikus vagy papír alapú aláírással ellátnia. Ezek megtörténtét követően kérjük mentse el számí- tógépépre, vagy külső tárhelyre a kitöltött és aláírt nyomtatványt.

Vissza a tartalomjegyzékhez

5. lépés: Az ügy indítása   

Amennyiben új kérelmet kíván benyújtani, úgy kattintson az „Új ügy nyitása” gombra.

Képernyőkép – az „Új ügy indítása” gomb kiemelve

Amennyiben korábbi mentett, de még be nem küldött kérelmén kíván módosítani, úgy lejjebb görgetve a „Példányok” melletti felsorolásból válassza ki a megfelelő számú, módosítani kívánt ügyet.

Képernyőkép a még be nem küldött ügyek felsorolásáról

Az adott ügyhöz tartozó mappa bal oldalán található nyílra kattintva megnyílnak az űrlap mentett ver- ziói, a jobb oldalon található fogaskerék gombra kattintva megnyitható a szerkeszteni kívánt verzió.

Képernyőkép: az adott ügy neve mögött létható „fogaskerék” ikonra katintva megnyitható a szerkeszteni kívánt változat

Vissza a tartalomjegyzékhez

6. lépés: Kérelem nyomtatvány melléklet feltöltése 

Tallózással válassza ki, vagy „fogd és vidd” módszerrel húzza az 1. feltöltő mezőbe a – számítógépére vagy külső tárhelyére korábban elmentett – kitöltött és aláírt Kérelem nyomtatványt.

Képernyőkép a „Kérelem nyomtatvány” feltöltésére szolgáló felületről

Sikeres feltöltés esetén a feltöltött fájl neve (a mintában „Másodlagos_egyszerűsített_űr- lap.2023.11.09_teszt.kitolt”) megjelenik a felületen az alábbiak szerint:

Képernyőkép a sikeres feltöltés után megjelenő képernyőről, amelyen látható a feltöltött állomány fájlneve, és a eltávolításra szolgáló gomb

Vissza a tartalomjegyzékhez

7. lépés: Haszonbérleti megállapodás melléklet feltöltése  

A kérelem benyújtásával együtt be kell csatolni a haszonbérbeadó és a haszonbérlő között létrejött, a jóváhagyás tárgyát képező haszonbérleti megállapodásnak a felek elektronikus vagy papír alapú alá- írásával ellátott változatát.
Tallózással válassza ki vagy „fogd és vidd” módszerrel húzza a feltöltő 2. mezőbe a – számítógépére vagy külső tárhelyére korábban elmentett – Haszonbérleti megállapodást.

Képernyőkép a haszonbérleti megállapodás feltöltésére szolgáló felületről

Sikeres feltöltés esetén a feltöltött fájl neve (a mintában „Teszt megállapodás.pdf”) megjelenik a felü- leten az alábbiak szerint:

Képernyőkép a sikeres feltöltés után megjelenő képernyőről, amelyen látható a feltöltött állomány fájlneve és a eltávolításra szolgáló gomb

Vissza a tartalomjegyzékhez

8. lépés: Haszonbérlői nyilatkozat melléklet feltöltése        

A kérelem benyújtásával együtt be kell csatolni a haszonbérlő nyilatkozatát arról, hogy jogosult az érin- tett terület használatára. A nyilatkozatot a haszonbérlő elektronikus vagy papír alapú aláírásával kell ellátni.
Tallózással válassza ki vagy „fogd és vidd” módszerrel húzza a 3. feltöltő mezőbe a – számítógépére vagy külső tárhelyére korábban elmentett – Haszonbérlői nyilatkozatot.

Képernyőkép a haszonbérlői nyilatkozat feltöltésére szolgáló felületről

Sikeres feltöltés esetén a feltöltött fájl neve (a mintában „Teszt nyilatkozat.pdf”) megjelenik a felületen az alábbiak szerint:

Képernyőkép a sikeres feltöltés után megjelenő képernyőről, amelyen látható a feltöltött állomány fájlneve és a eltávolításra szolgáló gomb

Figyelem: A kérelem benyújtásához az űrlapon legalább a fenti három mellékletet fel kell tölteni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

9. lépés: Titokmentes haszonbérleti megállapodás melléklet feltöltése (opcionális)

Amennyiben a Haszonbérleti megállapodás olyan adatokat is tartalmaz, amelyek zártan kezelését a felek szükségesnek tartják, az Eht. 33. § (2) bekezdése alapján készíteni kell olyan haszonbérleti meg- állapodást is, amely a zártan kezelendő adatokat nem tartalmazza (titokmentes haszonbérleti megállapodás).

Titokmentes haszonbérleti megállapodás benyújtása nem kötelező, de ha nem nyújt be titokmentes haszonbérleti megállapodást, azt a Hatóság akként kezeli, hogy a Haszonbérleti megállapodás nem tartalmaz a szerződő felek által zártan kezelendő adatot.

Ha készült titokmentes haszonbérleti megállapodás, akkor tallózással válassza ki vagy „fogd és vidd” módszerrel húzza a 4. feltöltő mezőbe a – számítógépére vagy külső tárhelyére korábban elmentett – titokmentes haszonbérleti megállapodást.

Képernyőkép a titokmentes haszonbérleti megállapodás feltöltésére szolgáló felületről

Sikeres feltöltés esetén a feltöltött fájl neve (a mintában „titokmentes.megallapodás..pdf”) megjelenik a felületen az alábbiak szerint:

Képernyőkép a sikeres feltöltés után megjelenő képernyőről, amelyen látható a feltöltött állomány fájlneve, és a eltávolításra szolgáló gomb

Vissza a tartalomjegyzékhez

10. lépés: Saját jegyzet hozzáadása. (opcionális)      

Lehetősége van az űrlapot saját jegyzettel ellátni. A jegyzet mező tartalma nem kerül beküldésre.

Képernyőkép a saját jegyzet írására szolgáló felületről. A jegyzetet egy szövegmezőben adhatjuk meg. Alatta egy nyomtatást indító gomb látható.

Vissza a tartalomjegyzékhez

11. lépés: Az űrlap ellenőrzése

Kérjük beküldés előtt ellenőrizze az űrlapot a képernyő alján az „Ellenőrzés” gombra kattintva. Ameny- nyiben az ellenőrzés mindent rendben talál, a képernyőn a következő üzenet jelenik meg:

Képernyőkép a megjelenő üzenetről. Ennek szövege: „A kitöltött űrlap tartalma megfelel az ellenőrzési szabályoknak!”

Vissza a tartalomjegyzékhez

12. lépés: Az űrlap nyomtatása (opcionális)  

Lehetősége van az űrlap kinyomtatására a képernyő alján a „Nyomtatás” gombra kattintva. A képernyőn megjelennek a nyomtatvány adatai az alábbi módon:

Képernyőkép a nyomtatvány adatait tartalmazó oldalról. A lap alján a „Nyomtatás” és a „Bezárás” gomb látható.

Az adatokat a „Nyomtatás” gombra kattintva kinyomtathatja, vagy a „Bezárás” gombbal visszatérhet az előző képernyőre.

Vissza a tartalomjegyzékhez

13. lépés: Az űrlap beküldése     

Az űrlap a „Beküldés” gombra kattintva az alábbi megerősítő ablak jelenik meg:

Képernyőkép a beküldési szándék megerősítésére szolgáló űrlapról. A látható szövg: „Biztos benne, hogy beküldi az űrlapot?” A szöveg alatt az „OK” és a „Mégse” gomb látható

Az űrlap „Ok” gombra kattintva kerül beküldésre az NMHH-hoz.

Vissza a tartalomjegyzékhez

14. lépés: Az űrlap sikeres beküldésének visszajelzése

Amennyiben az űrlap beküldése sikeres, a képernyőn az alábbi üzenethez hasonló üzenet jelenik meg:

A képen a következő szöveg látható: Beküldés sikeres! Az elektronikus dokumentum a Nemzeti Media- és Hírközlési Hatósághoz megérkezett. A benyújtásról az Ügyfélkapu értesítési tárhelyre perceken belül egy értesítést fog kapni! Az iktatás után kérjük, a beküldésre az iktatószámmal hivatkozzon. Ha 24 órán belül nem kapott iktatószámot, keresse munkatarsainkat hivatkozva az alábbi érkeztetési számra: [szám]. Vissza az űrlapokhoz (gomb)

Vissza a tartalomjegyzékhez