Pályázati támogatásokról is döntött a Médiatanács

Közzétéve: 2024. január 12.

Az idei év első ülésén a közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztéseit lehetővé tevő pályázatok sorsáról döntött a Médiatanács. A KMUSZ2023 keretében összesen 14.610.305 forintot ítéltek meg a nyerteseknek.

Öt pályázónak összesen 14.610.305 forintot ítélt oda a Médiatanács az idei év első ülésén, január 9-én. A KMUSZ2023 pályázaton magyarországi közösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók indulhattak folyamatos médiaszolgáltatásuk biztosításával összefüggő műszaki fejlesztések vissza nem térítendő támogatásáért.

A testület ugyanezen az ülésén több médiaszolgáltató működését is vizsgálta. Elmarasztalta az Echo Penisola Kft. által üzemeltetett Siófok 92,6 MHz + Fonyód 101,3 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű, Rádió 1 Part állandó megnevezésű médiaszolgáltatást, mivel az a 2023. október 2. és 8. közötti működése során több ponton is megsértette a vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására vonatkozó szerződési kötelezettségét. Emiatt a Médiatanács 30.000 forint bírságot rótt ki a médiaszolgáltatóra és egy, a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte.

A Médiatanács továbbá megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M1 állandó megnevezésű médiaszolgáltatásán a 2023. július-augusztus-szeptemberi időszakban négy alkalommal is megsértette az Mttv. 33. § (4) bekezdésében foglalt, a reklámok hangerejére vonatkozó rendelkezést, ezért a médiaszolgáltatót figyelmeztetésben részesítette és arra kötelezte, hogy tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének és tartózkodjék a jövőbeni jogsértésektől. Az idézett rendelkezés szerint a lineáris médiaszolgáltatásban közzétett reklám, televíziós vásárlás és műsorelőzetes, valamint a mindezek közzétételét akusztikus módon jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a néző és hallgató által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké. A Médiatanács a vonatkozó nemzetközi gyakorlatnak megfelelően 3 decibelben határozta meg az átlagos hangerő–emelkedés még tolerálható küszöbértékét.

Nézői bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács a TV2 Zrt. által üzemeltetett TV2 2023. december 3-án sugárzott „Sztárban Sztár leszek!” (4. évad – 19. rész) műsorát, és úgy találta, hogy a 12-es karikával sugárzott tehetségkutató megfelelt a III. korhatári kategória szempontjainak, így a médiaszolgáltató nem sértette meg a klasszifikációs rendelkezéseket.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.