Átadták a Goldmark Péter Károly-díjakat

Közzétéve: 2024. január 26.

A média és a műsorszórás területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Goldmark Péter Károly-díjat vehetett át Bálint Irén Erzsébet, az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztályának vezetője, valamint Szudár László Lajos, a Csaba TV alapítója, televíziós szakember. A díjakat Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke adta át január 25-én a hatóság székházában.

A 2015-ben alapított Goldmark Péter Károly-díjat a média és a műsorszórás területén végzett többévtizedes, kiemelkedő munkát végző szakemberek életművének elismeréseként adja át az NMHH elnöke.

lb20240125nmhh0055.jpg

Koltay András, az NMHH elnöke, Bálint Irén Erzsébet, az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztályának vezetője, és Szudár László Lajos, a Csaba TV alapítója, televíziós szakember

Bálint Irén Erzsébet 1987-ben kezdte pályafutását az NMHH jogelődjénél. 1995 óta foglalkozik a földfelszíni digitális rádiózás hazai bevezetésének műszaki és frekvenciagazdálkodási kérdéseivel, aktív szerepet vállalt a digitális műsorszórás bevezetését szabályozó nemzetközi tervek és megállapodások kidolgozásában. 2012-től spektrumgazdálkodási szakértőként folytatta munkáját, részt vett a frekvenciasávok használatával kapcsolatos műszaki szabályozás kidolgozásában és frekvenciaértékesítések előkészítésében is. 2018-tól az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztályának vezetője. 2020-ban a 4G-hálózatok kiépüléséért és az újgenerációs hálózatokhoz szükséges frekvenciák biztosításáért végzett munkájáért az innovációért és technológiáért felelős miniszter elismerését vehette át.

Szudár László Lajos pályáját híradástechnikai műszerészként kezdte a Gépipari Elektromos Karbantartó Vállalatnál Békéscsabán, ahol a több ezer műholdas vevőegység beszerelésével jelentős szerepet vállalt a nyolcvanas években az induló helyi kábeltelevíziós hálózat kiépítésében. Munkája eredményeként indult el 1987-ben a Békéscsabai Városi Televízió, amely a kilencvenes évek óta Csaba TV néven működik. Műsorai nemcsak a vármegye nagy részén érhetők el, de több mint ötezer szlovák háztartásban is. A Csaba TV a helyi televíziók közül elsőként állt át az analóg rendszerről a digitális rendszerre 2012-ben. Többedmagával alapítója lett a Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE). 2008-ban a tervei alapján jött létre Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Televízió, Románia legnagyobb magyar nyelvű televíziója.

lb20240125nmhh00231.jpg

„Nekünk megtiszteltetés, hogy a díjazottakat elismerhetjük, mert nélkülük és a hozzájuk hasonló szakemberek nélkül magunk sem tudnánk a munkánkat sikeresen végezni.” – fogalmazott Koltay András köszöntő beszédében. Bálint Irén Erzsébet munkássága kapcsán kiemelte: „a hírközlési területen dolgozó kiváló munkatársunk sok évtizedes munkáját ismerjük most el. Bálint Irén Erzsébet annak a stabil és kiváló szakmai csapatnak a tagja, amely évtizedek óta a magyar hírközlési igazgatás gerincét képezi.”

 „A helyi televíziózás az, ami a média ethoszát mindennapi tevékenysége során a leginkább szem előtt tartja. Ezért különösen nagy érték az olyan helyi televízió, amely minden nehézség ellenére felvállalja ezt az értékőrző feladatot” – fogalmazott az NMHH elnöke Szudár László Lajos szakmai életútjának méltatásakor.

lb20240125nmhh0009.jpg

Gratulálunk a díjazottaknak!