NATO CaP3 értekezletek házigazdái voltunk

Közzétéve: 2024. április 2.

Húsz ország harmincnyolc képviselőjével NATO- és WRC-tanácskozást tartott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) március 18. és 21. között. Az üléseken a Honvéd Vezérkar képviselői is részt vettek.

NATO_menekulokep.jpg

Hatóságunk volt a házigazdája a NATO CaP3 Spektrumelemző Képességcsoport (SPA CaT) és a Rádiótávközlési Világértekezlet Felkészülési Képességcsoport (WRC CaT) értekezleteinek Budapesten, az NMHH Esztergomi úti épületében. A NATO védelmi képességeit jelentősen befolyásolja a rádiófrekvenciás spektrumhoz való megfelelő hozzáférés, ezért a NATO Polgári-Katonai Spektrum Képesség Panel (CaP3) koordinatív, a nemzeti erőfeszítéseket összefogó tevékenysége több területen is nélkülözhetetlen a tagállamok szempontjából. A CaP3 értekezleteit katonai és polgári-katonai összetételben tartja, döntés-előkészítő munkáját kidolgozói szinten az irányítása alatt működő négy feladatorientált képességcsoport (CaT) támogatja. Ezek közül az SPA CaT fő feladata, hogy egyeztetett javaslatokat dolgozzon ki a katonai spektrum- és frekvenciagazdálkodást szabályozó NATO-dokumentumok – így többek között a NATO Közös Polgári-katonai Frekvenciaegyezmény (NJFA) szabványok, eljárások és a szövetségi sávharmonizáció – felülvizsgálatára. A WRC CaT részt vesz a Rádiótávközlési Világértekezletekre történő felkészülés során a katonai spektrumigények felmérésében, valamint a NATO katonai álláspontjának kidolgozásában, amelyet végül az Észak-atlanti Tanács hagy jóvá.

Az SPA CaT ülésén Bodzsár Krisztián, a Rádiómonitoring Osztály mérési csoportvezetője előadásában foglalta össze a tevékenységüket biztosító eszközök és rendszerek fő műszaki jellemzőit. Az értekezlet résztvevői ellátogattak az NMHH Monitoring Központba és a mérőlaboratóriumokba is.

A WRC CaT értekezlet fő témája a WRC-23-ról készült NATO-jelentés áttekintése és megvitatása volt. Ezen túl sor került a WRC-27 tervezett napirendi pontjaival kapcsolatos egyeztetésekre is.

NMHH_NATO_Spektrumgazdalkodasi_Munkacsoport_Ertekezlet_2024_03_20_09_.jpg

Balogh János az NMHH VRFGI igazgatója záróbeszédében megköszönte a vendégek aktív részvételét. Kiemelte, az, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a résztvevők  a tanácskozáson, kiváló lehetőséget biztosított az aktuális feladatok megoldására. Szólt az egyeztetések során körvonalazódott jövőbeli együttműködés fontos területeiről, amelyek egyaránt jelentősek valamennyi NATO-tagállam számára.