EHO-verziók változáskezelésének támogatása xlsm-táblázat segítségével, EHO-xml készítése

Közzétéve: 2024. május 17.

Készítette: Thuróczy Imre Tamás. Készült: 2024. május 8.

Az NMHH elkötelezett a felhasználók támogatásában, hogy a mindenkor hatályos EHO verzió előállítása a lehető legjobban gyorsítható legyen. Egy elkészült tervet ne kelljen teljes egészében újra dokumentálni. Ezért készített a Szakma számára egy .xlsm fájlt, melyben makrók használatával az EHO 1.3.0 ról EHO 1.4.0 nak megfelelő .xml készítése egyszerűsíthető.

Az excel táblázat az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  • xml fájl objektumait és kapcsolatait objektumonként és kapcsolatonként külön munkalapra betölti.
  • egyszerre több xml fájl is kijelölhető betöltésre melyek mindegyikében lévő objektumot és kapcsolatot sorban betölti.
  • xml fájl betöltése többször is elindítható, a program hozzáfűzéssel tölti be az újabb objektumokat és kapcsolatokat, ezzel több xml állomány egy állománnyá történő összefűzésére alkalmas.
  • az objektumokból és kapcsolatokból xml fájl menthető.
  • az egyes kapcsolat objektumokban az EHO_azonosítók alapján a kiinduló és végobjektumok típusai feltüntethetők, mellyel az esetleges téves vagy nem megengedett kapcsolatok kiszűrhetők.
  • van ellenőrzés program, mely alapszintű ellenőrzést végez az xml állományon. Ez folyamatosan bővítésre kerül annak érdekében, hogy az xml-ben fellelhető kapcsolati hibák mindegyikére legyen ellenőrző funkció. jelenleg a felelő és a támogat kapcsolat ellenőrzése működik csak.
  • a program képes az 1.3.0 verzióban készült xml fájlok adatait 1.4.0 szerintire módosítani illetve a hiányzó adatokat - melyek a verzióváltás miatt kötelezővé váltak – megjelölni.
  • a program képes építési engedélyezési dokumentációból használatbavételi dokumentáció előállítására úgy, hogy a tervezett objektumokat újonnan megépített objektumokká állítja át. Emellett a terv objektumban a használatbavételi engedélyezési eljáráshoz szükséges, de az építési engedélyezési eljáráshoz nem szükséges paramétereket pótlásra megjelöli.

Az alábbi oldalakon lépésenként vezeti végig a dokumentum a felhasználót az .xml frissítés munkafázisain. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a mellékelt .xlsm fájl makrókat tartalmaz!

Kérdés esetén keressék kollégáinkat az alábbi e-mail címen: info@nmhh.hu

Képernyőkép a makrós Excel-dokumentum vezérlő felületéről. A menü műveletindító gombjainak megjelölése, a „Munkalapra ugrik” című ablakhoz fűzött magyarázat, valamint a lap alján található lapfülekhez fűzött magyarázatok. Akadálymentes alternatíva iránti igényét az info@nmhh.hu címen jelezheti.

A makrós Excel-dokumentum vezérlő felületén található, „Adattáblák törlése” gomb ismertetője. Minden objektum- és kapcsolattípusnak saját munkalapja van. Ezen kívül léteznek munkalapok, amelyeken az ellenőrzések eredménye, a betöltöt objektumok alapvető paraméterei, az egyes műveletek közben észlelt hibák, illetve az objektumok geometriájából létrehozott CAD-script található. Ezeknek a munkalapoknak az adatait a gomb lenyomásával kiüríthetjük.

A makrós Excel-dokumentum vezérlő felületén található, „XML-fájl betöltése” gomb ismertetője. Akadálymentes alternatíváért írjon az info@nmhh.hu e-mail címre.

A makrós Excel-dokumentum vezérlő felületén található, „Objektumtípusok megjelölélése kapcsolatokban” gomb ismertetője. Akadálymentes alternatíváért írjon az info@nmhh.hu e-mail címre.

A makrós Excel-dokumentum vezérlő felületén található, „XML-fájl írása” gomb ismertetője. Akadálymentes alternatíváért írjon az info@nmhh.hu e-mail címre.

A makrós Excel-dokumentum vezérlő felületén található, „Ellenőrzés” gomb ismertetője. Akadálymentes alternatíváért írjon az info@nmhh.hu e-mail címre.

A makrós Excel-dokumentum vezérlő felületén található, „EHO-verzió átalakítása 1.3.0-ról 1.4.0-ra” gomb ismertetője. Akadálymentes alternatíváért írjon az info@nmhh.hu e-mail címre.

A makrós Excel-dokumentum vezérlő felületén található, „Építési eljárásból használatnbavételi” gomb ismertetője. Akadálymentes alternatíváért írjon az info@nmhh.hu e-mail címre.

Melléklet: EHO-verziókezelés táblázattal – v2_3.xlsm