Ezúttal a román társhatóság járt el a Médiatanács jelzése nyomán

Közzétéve: 2024. június 13.

Több rádiós frekvencia használatára kiírt pályázati eljárásban is eredményt hirdetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa június 11-i ülésén. A testület ugyanezen a napon értesült a román tárhatóság döntéséről, amelyben a Médiatanács jelzésére figyelmeztetésben részesített egy, a joghatósága alá tartozó médiaszolgáltatót helytelen korhatári besorolás alkalmazása miatt.

Az Esztergom 98,1 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségen jelenleg a Turul Média Kft. folytat kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatást a Tatabánya 97,8 MHz + Komárom 90,5 MHz + Esztergom 98,1 MHz médiaszolgáltatási jogosultság részeként, amelynek hatósági szerződése 12 év után 2024. július 31-én lejár. A Médiatanács pályázati felhívására, amelynek tárgya az Esztergom 98,1 MHz médiaszolgáltatási lehetőség 2024. augusztus 1. napjával kezdődő kereskedelmi jellegű használata, kizárólag a Turul Média Kft. nyújtott be pályázati ajánlatot. Tekintettel arra, hogy az egyedüli pályázó mind a törvényi, mind a pályázati követelményeknek megfelelt, a Médiatanács őt hirdette nyertesnek.

Az elmúlt években nem használt Debrecen 93,5 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára indított pályázati eljárás nyertese a Sunshine Rádió Kft. lett.

A Médiatanács hozzájárult a Radio Plus Kft. azon kérelmeihez, amelyek értelmében 2024. június 16. napjától a médiaszolgáltató Keszthely 99,4 MHz + Fonyód 101,3 MHz médiaszolgáltatásának állandó megnevezése 99,4 Rádió 1-ről 99,4 és 101,3 Rádió 1-re változik, illetve a Veszprém 90,6 MHz + Siófok 92,6 MHz médiaszolgáltatás állandó megnevezése 2024. június 29. napjától 90,6 Rádió 1-ről 90,6 és 92,6 Rádió 1-re módosul.

Nézői bejelentés alapján vizsgálta a médiahatóság a FEM3 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson 2024. január 26-án sugárzott Forró Nyomon című műsorszám 15 órakor és 16 óra 5 perckor közzétett epizódjait. Az első epizód hatósági vizsgálata azt állapította meg, hogy a „12 éven aluli nézők számára szülői engedéllyel, illetve szülő felügyelete mellett ajánlott” sorozatrészt a naturalisztikus, félelemkeltő és felkavaró témafeldolgozás miatt a magyar szabályozás szerint „16 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel kellett volna ellátni, a műsorszámot pedig a IV. korhatári kategóriának megfelelően kizárólag 21 óra és 05 óra között tehette volna közzé a médiaszolgáltató, a Romániában bejegyzett SC CEE Broadcasting co SRL. A második epizóddal kapcsolatban az is felmerült, hogy a műsorszám a magyar szabályozás szerint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatásának tilalmába ütközik. Minderre tekintettel az NMHH hivatala továbbította a bejelentést a joghatósággal rendelkező román társhatóság, a CNA felé.

A román társhatóság megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem tartotta be a vonatkozó román médiaigazgatási szabályokat, ezért figyelmeztetés szankciót alkalmazott vele szemben. A médiaszolgáltató jelezte, hogy az epizódokat végleg eltávolította a műsorkínálatból.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendjemegtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.