Illúzió vagy valóság? ‒ A deepfake-dilemma

Közzétéve: 2024. augusztus 9.

Mi a deepfake-technológia lényege? Milyen gazdasági, társadalmi vagy technológiai veszélyeket hordoz magában? Mit tehetünk felhasználóként egy olyan világban, ahol már a szemünknek sem hihetünk? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ dr. Lendvai Gergely Ferenc, az NMHH szakértője és Keleti Arthur jövőkutató és kiberbiztonsági szakértő az NMHH Podcast legfrissebb adásában.

„Egyáltalán, valóságos vagyok-e?” – tette fel a kérdést Keleti Arthur, aki online csatlakozott a beszélgetéshez. A deepfake-technológia a mesterséges intelligencia segítségével képes valósághűen utánozni az emberek arcvonásait, hangját és mozdulatait, ezáltal szinte tökéletes másolatokat készítve. A deepfake videók egyre meggyőzőbbek, így egyre nehezebbé válik megkülönböztetni a valóságot a hamisítványoktól.

Nem csak az okozhat komoly dilemmát, hogy eldöntsük az általunk látott tartalomról, hogy eredeti vagy számítógép által kreált felvétellel állunk szemben. További bonyodalmat jelenthetnek a szerteágazó felhasználási területek egyre gyakoribb és súlyosbodó precedensei, mint a dezinformálás vagy a generált pornográf tartalmak elterjedése. Mit vetít előre a deepfake-technológia térnyerése? Mit tehetünk azért, hogy felismerjük a világhálón futótűzként terjedő hamis felvételeket?

Az NMHH Podcast soron következő, hetedik adásában szakértőink alaposan körüljárják a deepfake-technológia komplexitását és annak társadalmi hatásait. Az epizód célja, hogy a hallgatók jobban megértsék a jelenkor egyik legnagyobb digitális kihívását. Az NMHH Podcast első sorozatának utolsó három része a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára is kiemelt fontossággal bíró területével foglalkozik: az online bizalom témakörével.

Az NMHH Podcast műsorvezetője Kántor Endre. A hetedik adás már elérhető a hatóság YouTube- és Spotify-csatornáján, valamint az Apple Podcast felületén.