Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2024. március 31-re vonatkozóan (vezetői összefoglaló)

A dokumentum letöltése (pdf)

Közzétéve: 2024. szeptember 6.

A dokumentum háttere és célja

A Deloitte 2002 óta készítette el évente az NMHH számára tanácsadói javaslatát a távközlési szolgáltatókra vonatkozó súlyozott átlagos tőkeköltség („WACC”) számításra. A Deloitte legutoljára 2021. december 16-án adta át az NMHH számára a magyarországi távközlési piac JPE szolgáltatóira vonatkozó szabályozói tőkeköltség számítását 2021. március 31-i referencia dátummal, amely az irányadó Európai Bizottsági Közleménynek megfelelően felülvizsgált és módosított módszertan alapján készült.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete („BEREC”) 2020. június 12. óta évente közzéteszi – legutóbb 2024. június 6-án – az érvényes, Európai Unió elektronikus kommunikációs szektorára vonatkozó WACC számítási módszertanát („BEREC jelentés”), valamint a számításhoz szükséges bemeneti paraméterek értékét és azok felhasznált forrását [BEREC Report on WACC parameter calculations according to the European Commission’s WACC Notice of 6th November 2019 (WACC parameters Report 2024)].

A korábbi években az NMHH különállóan határozta meg a szabályozói tőkeköltséget a mobil és vezetékes szolgáltató, valamint földfelszíni műsorszóró vállalatokra vonatkozóan. Az NMHH 2021. évtől a BEREC jelentéssel összhangban egy egységes, integrált (mobil és vezetékes) WACC becslést végez a 2021.12.16-án készült, Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2021. március 31-re vonatkozóan (modellváltási módszertan) dokumentumban („Tőkeköltség számítási modellváltás dokumentum”) részletezettek szerint.

Jelen vezetői összefoglaló („Jelentés”) célja a magyar távközlési szektorra vonatkozó – a BEREC által előírt módszertan alapján – 2024.09.06. dátummal készült tőkeköltség becslés legfontosabb következtetéseinek ismertetése.

A dokumentum alkalmazása

A tőkeköltségre vonatkozóan a BEREC módszertannak megfelelő elemzés került elvégzésre, amely során a tőkeköltség becslés lehetséges módszertanai és kalkulációi nem kerültek teljes körűen megvizsgálásra.

Az elemzés és az eredmények kizárólag olyan információkon alapulnak, amelyek a Jelentés dátumán ismertek és elérhetők voltak. A Jelentés dátumát követően bekövetkezett események és megismert információk az elemzés során nem kerültek figyelembevételre.