MI, a tehetséges hamisító? – Mesterséges intelligencia és művészet

Médiamítoszok 6. – Klubbeszélgetések a médiáról

Az esemény helyszíne: Scruton V.P.
1053 Budapest, Veres Pálné u. 12.
Az esemény időpontja: 2024. február 27.
18:00–20:00

Mi lesz a következő „big thing” a médiában? Minden új, ami annak látszik? Kiken és min múlik, hogy a megjósolt médiaváltozások tényleg bekövetkeznek-e? Kiknek a felelőssége, hogy ezek a változások milyen hatásokat válthatnak ki? Mikor kell elkezdeni készülni a média új „korszakaira” és hogyan? – Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket beszélünk meg kötetlenül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete által elindított klubbeszélgetés-sorozat, a Médiamítoszok estjein.

mediamitoszok6_880x480.jpg

Letartóztatott Trump elnök, a pápa Balenciaga pufferdzsekiben, ég az Eiffel-torony. Ezektől a megtévesztően hitelesnek tűnő képektől robbant fel az internet nemrég, annak ellenére, hogy mind a hármat a mesterséges intelligencia alkotta. 2023-ban a Sony World Photography Awards kreatív kategóriájában az első díjat egy olyan fekete-fehér portré nyerte meg, amelyről később szintén kiderült, hogy MI készítette. De hogyan tudjuk észrevenni a különbséget egy ember és egy program által létrehozott mű között?

A mesterséges intelligencia bármilyen stílusban képes digitális képeket, festményeket, illetve történeteket, könyveket is alkotni. A felhasználók megfogalmazzák az utasításokat, az ún. promptokat, és a rendelkezésére álló adatok alapján a digitális alkalmazás létrehozza a kért alkotást. Ezek az alkalmazások könnyen hozzáférhetőek, az lehet az érzésünk: bárkiből lehet művész, és új festményt készíthet Picasso stílusában, vagy megváltoztathatja Mona Lisa portréját. Az első MI művészeti galériát 2023-ban nyitották meg, ahol gépek és algoritmusok által összeállított digitális festményeket és interaktív installációkat lehet megnézni. Azonban mindezzel új problémák jelennek meg a művészet világában: a tehetség háttérbe szorulhat, és a hamisítás, megtévesztés egyszerűbbé válik.

Hogyan változtatja meg ez az új lehetőség a művészeti kifejezésmódokat? Lehet-e a mesterséges intelligencia valóban kreatív, és egyáltalán művészet-e az, amit egy algoritmus alkot? Kiszoríthatja az MI az emberi kreativitást a művészet területéről, vagy demokratizálja a művészetet, esetleg a digitális művészeknek új távlatokat nyit? Kit illetnek meg a szerzői jogok egy mesterséges műalkotás esetében? Hogyan befolyásolják a mesterséges képek a művészeti piacot?

Az MI és a művészet kapcsolatáról lesz szó a Médiamítoszok következő alkalmán, ahol ezekhez hasonló kérdéseket vitatunk meg 2024. február 27-én, kedden 18 órától a Scruton V.P.-ben (1053 Budapest, Veres Pálné utca 12.).

Beszélgetőpartnerek:

  • Dr. Pogácsás Anett, jogász, habilitált egyetemi docens, PPKE JÁK
  • Nagy Ágoston, művész, egyetemi adjunktus, MOME
  • Szauder Dávid, médiaművész
  • Prof. dr. Aczél Petra, kutatásvezető, NMHH Médiatudományi Intézet
  • Dr. Veszelszki Ágnes, kutatásvezető-helyettes, NMHH Médiatudományi Intézet

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a cím alatti gombra kattintva lehet.

A regisztrációval kijelenti, hogy az eseményre vonatkozó adatkezelési tájékoztatót teljes körűen megismerte és elfogadja.

Előadók

  • Dr. Veszelszki Ágnes Dr. Veszelszki Ágnes kutatásvezető-helyettes NMHH Médiatudományi Intézet
  • Prof. dr. Aczél Petra Prof. dr. Aczél Petra kutatásvezető NMHH Médiatudományi Intézet
  • Szauder Dávid Szauder Dávid médiaművész -
  • Nagy Ágoston Nagy Ágoston művész, egyetemi adjunktus MOME
  • Dr. Pogácsás Anett Dr. Pogácsás Anett jogász, habilitált egyetemi docens PPKE JÁK