Az elektronikus hírközlési építmények egyéb nyomvonalas építményfajtákkal való keresztezéséről, megközelítéséről és védelméről szóló 8/2012. (I.26.) NMHH rendelet szerinti közös eszközhasználatra kötött megállapodás bejelentése

Közzétéve: 2012. május 15.

null

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (a továbbiakban: Eht.) 182. § (3) bekezdés 23. pontjában kapott felhatalmazás alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) Elnöke kiadta az Elektronikus hírközlési építmények egyéb nyomvonalas építményfajtákkal való keresztezéséről, megközelítéséről és védelméről szóló 8/2012. I.26.) NMHH rendeletet (a továbbiakban: Rendelet), melynek módosítása 2014. február 12. napján lépett hatályba.

A Rendelet 4. § (3) bekezdése alapján az elektronikus hírközlési építmény tulajdon- vagy használati jogával rendelkező szolgáltatónak (a továbbiakban: bejelentésre kötelezett szolgáltató) az elektronikus hírközlési építmények (a továbbiakban: építmény) közös eszközhasználatáról az arra jogosult szolgáltatóval történő megállapodás kötését a megkötéstől számított 30 napon belül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalának (a továbbiakban: Hivatal) be kell jelenteni.

A bejelentésnek a Rendelet 4. § (3) bekezdése által előírtan tartalmaznia kell:

  1. az építmény földrajzi elhelyezkedését (cím, helyrajzi szám),
  2. az építmény megnevezését,
  3. az építmény jellegét,
  4. a közös eszközhasználatra jogosult szolgáltató vagy szolgáltatók nevét és székhelyét vagy lakcímét,
  5. a megállapodás időbeli hatályának kezdő és lejárati időpontját.

Ha a bejelentett adatokban változás következik be, akkor azt a bejelentésre kötelezett szolgáltató a Rendelet 4. § (4) bekezdése alapján arról 30 napon belül köteles a Hivatal részére bejelenteni.

A bejelentésre kötelezett szolgáltató a Hivatal által az építmények nyilvántartásba vételéhez a kapcsolódó dokumentumok között található papír alapú vagy elektronikus űrlapok kitöltésével tehet eleget kötelezettségének.

A papír alapú űrlap a Hatóság Központi Ügyfélszolgálatán, illetve további ügyfélkapcsolati pontjain nyomtatott formában elérhető (az űrlap internetes oldalról történő nyomtatása is lehetséges).

Az aláírással ellátott adatszolgáltatás papír alapon történő benyújtása a Hatóság Központi Ügyfélszolgálatán, illetve további ügyfélkapcsolati pontjain személyesen, illetve postai úton történhet. Az .rtf formátumú kitöltött űrlapokat kérjük egyúttal az info@nmhh.hu email címre is megküldeni.

A közös eszközhasználatra vonatkozó megállapodások elektronikus űrlap kitöltésével és annak Hatósághoz Ügyfélkapu igénybevételével történő eljuttatása a benyújtó részéről hiteles adatszolgáltatásnak minősül, ezért az adatszolgáltatás papír alapon, továbbá e-mailben történő beküldésére ez esetben nincs szükség. A Hírközlési építmények közös eszközhasználata című elektronikus űrlap a „Kapcsolódó linkek” címszó alatt érhető el.

A Hivatal a Rendelet 4. § (7) bekezdése alapján a közös eszközhasználatra vonatkozó megállapodások nyilvántartásába az érdekelt szolgáltatók számára azok – környezetvédelmi, közegészségügyi, közbiztonsági vagy építésügyi okokra hivatkozó, a jogos érdek indoklását tartalmazó – kérelmére, egyedileg engedélyezi a betekintést. A kérelem elbírálásának eredményéről a Hivatal írásban értesíti a kérelmezőt.

A bejelentés megtételével kapcsolatos részletesebb információ a „Kapcsolódó írások” alatt található Eljárási tájékoztatóban olvasható.