Szalai Annamária: Biztosítjuk az információs javakhoz való hozzáférés szabadságát

Az NMHH elnöke az Információs Társadalom Parlamentje című rendezvényen mondott beszédet június 14-én Budapesten

Közzétéve: 2012. június 14.

null

Az Információs Társadalom Parlamentje című rendezvényen mondott beszédet június 14-én Budapesten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke.

Szalai Annamária az információs társadalom erkölcsi és társadalompolitikai összefüggéseiről beszélve kijelentette, az információ a modern, 21. századi társadalmak életében a közjavak közé tartozik. A javak azonban nem egyenlően oszlanak el a társadalom tagjai között. Az egyenlő elosztást a múltban akár erőszak árán is mesterségesen ösztönözték, ez az út azonban sehova sem, sőt pusztításba és pusztulásba vezetett.

Szalai Annamária Infotér Parlament (587x390)

Az NMHH hitvallása az, hogy a saját területén és saját eszközökkel az információs javakhoz való hozzáférés szabadságát, egyenlőségét, a verseny semlegességét biztosítsa – mondta Szalai Annamária | Fotó: MTI

A II. világháború után megerősödő, a szabadság, a szolidaritás és a verseny elvét valló modern társadalmak a javakhoz, így az információhoz, a tájékozódáshoz, a tudáshoz és a kulturális értékekhez való hozzáférés egyenlőségének biztosítását célozzák.

Az NMHH elnöke elmondta, minden szabályozás az emberről, az emberi szabadságról szól. Az információs forradalom és az infokommunikációs technológiák hihetetlen dinamikájú fejlődése új kihívások elé állítja a hírközlési és médiapiacot, az állampolgárokat és magát az államot is, és ezeknek a kihívásoknak csak integrált problémakezeléssel lehet megfelelni. Ezért is jött létre az új médiaszabályozás és az információs társadalom problematikáját integráltan és komplexen kezelni képes új szervezetként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az NMHH hitvallása, szerepfelfogása az, hogy a saját területén és saját eszközökkel az információs javakhoz való hozzáférés szabadságát, egyenlőségét, a verseny semlegességét biztosítsa, annak tudatában, hogy az igazi szabadság éppúgy két lábon áll, mint az ember: az egyik lába a lehetőség, a másik pedig a felelősség.

Az NMHH elnöke előadásában idézte Eötvös József gondolatát a fejlődésről, miszerint „Haladni csak úgy lehet, ha míg az egyik lábunkkal előre lépünk, a másikat a helyén hagyjuk”, tehát a hagyományok és az újítás egyensúlyát kell megtalálni.