Szalai Annamária: az informatika legyen a társadalomért, az emberért és ne fordítva

Közzétéve: 2011. június 2.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság működéséről, eddigi tevékenységéről és jövőbeni terveiről is beszélt Szalai Annamária, a hatóság elnöke csütörtökön, az Információs Társadalom Parlamentje című konferencián, Budapesten.

Szalai Annamária 585

Szalai Annamária ismertette a hatóság egyik közeljövőben megvalósuló tervét

Szalai Annamária az Országgyűlés felsőházi termében megtartott bevezető előadásában a mintegy tíz hónapja működő hatóság működéséről szólva elmondta, mára összefonódtak a hírközlési és a médiafelügyeleti feladatok. Az integrált hatóság célja, hogy megteremtse azokat a piaci és jogi feltételeket, amelyek között a mindennapjaink természetes részévé vált szolgáltatások a lehető legjobb minőségben a legtöbb ember számára a legolcsóbb áron és a legolcsóbb tartalommal elérhetőek legyenek.

A hatóság előtt álló feladatok, kihívások között egyebek mellett a szélessávú internetkapcsolattal még ellátatlan területek számának csökkentését, a frekvenciák értékesítésének lebonyolítását, a digitális átállás megvalósítását és a társszabályozás rendszerének kialakítását említette az NMHH elnöke.

Szalai Annamária az infokommunikációs konferencián ismertette a hatóság egyik közeljövőben megvalósuló tervét is: ez az úgynevezett „hotline bejelentés”. Lényege, hogy az Európai Digitális Menetrend keretében 2013-ig létrejön egy teljes körű forróvonal hálózat, azért hogy a megbotránkoztató internetes tartalmakat bárki könnyedén be tudja jelenteni, és azokat minél hamarabb el lehessen távolítani. Az NMHH a jogsértő tartalmak gyors bejelentését biztosító infrastruktúra kialakítását átveszi a pénzhiánnyal küszködő civil szervezetektől, azonban számít ezeknek az intézményeknek a munkájára is. A hatóság szabályozási tevékenységéről Szalai Annamária azt mondta, hogy az sosem lehet öncélú, a közösség érdekeit kell szem előtt tartania.

Szalai Annamária beszámolt arról is, hogy folyamatban vannak a társszabályozással kapcsolatos egyeztetések a médiaszervezetekkel. A társszabályozás a Médiatanács és a szervezetek közötti közigazgatási szerződés megkötése által ad lehetőséget a média és a civil szféra szereplőinek arra, hogy maguk bírálják el a jogsértésekre vonatkozó panaszokat.

Az NMHH elnöke emlékeztetett arra is, hogy idén július 1-jén lép hatályba a médiatörvény sajtótermékekre és bizonyos internetes tartalmakra vonatkozó része, amellyel más törvényekben jelenlévő előírások egységesültek. Ezzel kapcsolatban az NMHH elnöke hangsúlyozta: a szabályozás csak szűk területet és alapvető jogokat érint, például a gyűlöletbeszéd tilalmát vagy a kiskorúak védelmét.