Szalai Annamária: sokszínű médiakínálat, olcsóbb hírközlési szolgáltatások várhatók

Közzétéve: 2011. május 20.

null
Lendületes pályáztatást ígér a médiahatóság a rádiós piaci szereplőknek, a most még érvényben lévő, hatvan napra szóló, többször is meghosszabbítható ideiglenes műsorszolgáltatás engedélyek kora lassan lejár – mondta a távirati irodának adott, pénteken megjelent interjújában Szalai Annamária. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke hozzátette: a rádiós pályázatok új rendszere átláthatóvá válik, a műsorszolgáltatási díjak pedig alacsonyabbak lesznek.

Szalai Annamária 585x524

A hatóság sikeresnek ítéli A Gyűrűk Ura című fantáziaregényre épült, a katasztrófavédelemmel közösen lebonyolított szerdai próbariasztást.

„A médiaszolgáltatók jól vizsgáztak” - összegzett Szalai Annamária. Elmondása szerint a jövőben nem csak a közmédia, de az RTL Klub és a TV2 mint legnagyobb hazai kereskedelmi televíziók számára is kötelező lesz a riasztási üzenetek közzététele, ha elkészül az a hatósági piacelemzés, amely besorolja a jelentős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatókat. Hozzátette: a TV2 most önként csatlakozott a próbaakcióhoz.

A rádiós műsorszolgáltatókat érintő, most folyamatban lévő pályáztatási eljárásról Szalai Annamária úgy tájékoztatott, hogy „mostanra dolgozta le korábbi örökséget a hatóság”, mivel a jogelőd ORTT-től 46 pályázat elbírálása csúszott át az elmúlt fél évre. Mint fogalmazott, „komoly ütemtervet” követ a frekvencia-kiírás, melynek során idén több mint félszáz jogosultság sorsáról döntenek majd. A következő héten például három budapesti hullámhosszra hirdet pályázatot az NMHH, és a cél az, hogy semelyik szolgáltatónak ne kelljen egy évnél tovább ideiglenes frekvencián sugároznia.

A hatóság átlátható, határidőkhöz és garanciákhoz kötött folyamatot ígér. A pályázás a közigazgatási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozik, így az eljárás minden elemét bíróság előtt támadhatja meg a piaci szereplő – részletezte az elnök.

Szalai Annamária felhívta a figyelmet: a műsorszolgáltatási díjat „alacsonyabb szinten” állapítják meg, és a rendszer igazságosabb lesz a korábbinál, mert a vételkörzet nagyságához és a hallgatók vásárlóerejéhez igazítják a díjat.

A kérdésre, hogy miben látja a hazai rádiós piac hosszan tartó gyengélkedését, piacvesztését, a médiatanács elnöke úgy válaszolt, hogy ennek oka főként az, hogy a nagy televíziók leszorítják a reklámárakat, így csökkentik a kisebb szereplők bevételi forrásait mind a nyomtatott sajtóban, mind pedig a kisebb tévék és rádiók esetében. Utalva a nemzetközi tendenciára, hozzátette: egyre erősödik az internet és a nagy televíziók szerepe, háttérbe szorítva a többi szereplőt.

A hatóság elnöke azt mondta: a felügyelet célja, hogy a médiakínálat sokszínű maradjon, ezért idén átlagosan közel hatvan százalékkal növelik a helyi rádiók és televíziók támogatását, így mind a rezsi-, a műszaki költségekre, illetve műsorkészítésre is jóval több pénz juthat. Magyarországon hozzávetőlegesen 450 közösségi rádió működik helyi műsorszórási engedéllyel.

Az NMHH április 1-jén életbe lépett frekvenciadíj-rendeletének mobiltávközlést érintő módosításáról Szalai Annamária azt mondta: ez az első, de egyben az egyik legfontosabb rendelete a hatóságnak, amely a hírközlési piacra vonatkozik. Az NMHH új rendelete sávos rendszerű díjakat vezetett be, amelyek olyan területeken is beruházásokra ösztönzik a szolgáltatókat, ahol eddig nem tették, mert eddig minden egyes felépített új bázisállomás növelte az általuk fizetett díjakat.

Szalai Annamária a szélessávú vezetékes adatátviteli szolgáltatások piaci versenyfeltételeit is érintő, májusi határozatával kapcsolatban aláhúzta: ez beruházásra, fejlesztésre ösztökéli a piaci szolgáltatókat, hiszen a nagyok kötelesek lesznek versenytársaik számára elérhetővé tenni a vezetékes elektronikus hírközlési rendszereiket. Ezáltal olcsóbban épülhetnek ki az újgenerációs hálózatok további elemei, és a felhasználók is jobb ár-érték arányú TV-, telefon-, és internetcsomagokhoz juthatnak majd.

A rendelkezésre álló 900-as frekvenciasáv értékesítését érintő kérdésre a hatóság elnöke azt mondta: várják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntését. A tárca határoz ugyanis arról, hogy pályáztatás vagy árverés formájában dobják piacra a frekvenciákat. Az NMHH-nál mindkét lehetőséghez minden feltétel adott. Mint a hatóság elnöke fogalmazott: ha minden jól megy, még idén a harmadik negyedévben lezárulhat az értékesítés.

Szalai Annamária a csütörtökön bejelentett, az RTL Klub Való Világ 4. valóságshow-ja miatt kirótt újabb büntetési tételről azt mondta: a hatóság monitoringjának tapasztalata szerint a sorozat vége felé csökkent a vélelmezhető törvénysértések száma. Ez feltehetően annak is köszönhető, hogy a hatóság a műsor sugárzásának ideje alatt – az eljárási rendnek megfelelően – többször is jelezte a televíziónak, hogy a műsorfolyam mely elemeit tartja kifogásolhatónak – tette hozzá.

Az RTL Klubot az NMHH a tavalyi műsorrészekben tapasztalt szabálysértések miatt 144 millió forintra büntette, ezen a héten pedig 88 millió forintos bírságot kapott a televízió.

(MTI)