Folyamatos a szakmai együttműködés a Médiatanács és a Helyi Televíziók Országos Egyesülete között

Közzétéve: 2012. november 12.

null
November 8-án és 9-én rendezték meg a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) őszi találkozóját Veszprémben. Az eseményen részt vettek a Médiatanács tagjai, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai is.

Az őszi találkozón az NMHH Fórum keretében a résztvevő helyi televíziós médiaszolgáltatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a Médiatanács és a hatóság szakemberei részére.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a kiszámítható piaci szabályozási környezetnek, valamint a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra pályázati program kedvező támogatási feltételeinek köszönhetően a helyi televíziók megalapozottan tervezhetnek. Kollarik Tamás elmondta, az egyesületnek fontos szerepe van a helyi televíziós médiaszolgáltatók hatékony képviseletében, ezért a hatóság együttműködésre törekszik a szervezettel. Hangsúlyozta, hogy az új médiaigazgatási szabályozás életbe lépésével új korszak kezdődött a helyi médiaszolgáltatók számára is: a kiszámítható, átlátható frekvenciagazdálkodási elvek lehetővé teszik, hogy a helyi, körzeti televíziók előnyös és stabil feltételekkel számolhassanak a jövőben.

A Médiatanács képviseletében Auer János a helyi televíziók fontosságát hangsúlyozta a kisközösségek életében, hiszen a közönség tagjai ezeken a szolgáltatókon keresztül értesülhetnek az őket érintő legfontosabb helyi hírekről, eseményekről. Andrássy György, az NMHH Médiaszolgáltatási főosztályának vezetője az ideiglenes hatósági szerződések megkötésének lehetőségeiről tájékoztatta a tévék képviselőit. Mádl András, a Műsorfigyelő- és elemző főosztály vezetője az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat.

Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese, az MTVA Támogatási terület vezetője a Magyar Média Mecenatúra program pályázati lehetőségeit mutatta be a hallgatóságnak. A helyi és körzeti televíziók életében immár egy évtizede biztos támogatási formát jelentenek a hírműsorok és magazinok készítését elősegítő pályázatok, valamint a rezsitámogatást nyújtó és a szolgáltatók folyamatos, színvonalas és minőségi működését elősegítő műszaki pályázatok.

Kollarik Tamás elmondta: a testület határozott célja, hogy a sokszínű helyi rádiós tájékoztatás és a színvonalas műsorkínálat biztosítása érdekében továbbra is fenntartsa e támogatási formákat, ezért 2012-ben is megemelte a pályázatok keretösszegét. A hatóság a jövőben is nyitott az együttműködésre annak érdekében, hogy a televíziók működését elősegítse, és minden televíziós piaci kérdésben választ adhasson számukra.

Széles Tamás, akit a HTOE tagjai a találkozón már másodszor választottak újra elnöknek, üdvözölte, hogy a Médiatanács és a hatóság nyitottak javaslataikra, és kijelentette, aktív szakmai kapcsolatot ápolnak a munkatársakkal. Az intenzív párbeszéd és közös munka eredményeképpen megalapozott médiapiaci döntések születhetnek, amelyek segítik a színvonalas helyi műsorok létrejöttét a nézők még jobb kiszolgálása érdekében.