A fogyatékkal élők ötödik országos mozgóképfesztiválján vett részt a Médiatanács képviselője

Közzétéve: 2013. június 5.

null

Ötödik alkalommal rendezte meg a zsirai Rimanóczy Kastélyban és környezetében működő Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona 2013. június 4-én az Álmodtam egyet…® Zsirai Speciális Filmszemlét, az értelmi fogyatékkal élők országos mozgóképes találkozóját. A szemle 3 legjobb alkotásának a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság díjat ajánlott fel.

A Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán a filmszemle alkalmával az ország különböző részeiben élő értelmi fogyatékos emberek mutatták be alkotásaikat, melyek segítségével betekintést nyerhetünk őszinte világukba. Az idei alkalommal tizenegy alkotó csapatból küldtek alkotásokat, minden eddiginél több - 25 film érkezett Zsirára.

Az értelmi sérültek országos filmszemléjén a leghatásosabb filmekben az alkotók magukról, saját világukról vallanak, s eközben sajátos gondolatiságukba engednek bepillantást. A programon szakmai zsűri előtt vetítették le a 25 filmet. A szakmai zsűri tagja volt Halmy György filmrendező, Lovass Tibor médiapedagógus és Szendi Péter fotóriporter.

Zsira díjátadó

Kollarik Tamás és Mádl András a díjátadó ünnepségen.

Az idei rendezvényen a 3 legjobb alkotásnak járó díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel. A díjakat Kollarik Tamás a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át.

Kollarik Tamás a díjátadón elmondta, hogy a médiának fontos szerepe lehet abban, hogy a médiafogyasztók mennyire vannak tisztában egy társadalom sokszínűségével, valamint mennyiben válnak fogékonnyá az egyes társadalmi csoportok problémái iránt. Ennek tudatában az NMHH 2010 júliusa óta folyamatosan vizsgálja, hogy a különböző társadalmi csoportok – így többek között a fogyatékkal élők is – miként jelennek meg a magyarországi hír- és tájékoztató jellegű műsorokban.

A rendezvényen részt vett Mádl András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő- és elemző főosztályának vezetője, aki a fogyatékkal élők médiabeli megjelenéseiről tartott előadást. A szakember elmondta, hogy a hatóság vizsgálataiból kiderült, hogy a vizsgált időszakokban a fogyatékkal élők média-megjelenése mindvégig és minden műsortípusnál minimális volt. A 2011-es népszámlálási adatok szerint 456 ezer fogyatékossággal élő ember van az országban. A társadalmi csoport megjelenése összességében 0,1 és 0,4 százalék között mozgott, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fogyatékkal élők a magyar médiafogyasztó számára „láthatatlanok” maradtak.

Kollarik Tamás a fogyatékkal élők médiabeli reprezentációjának elmaradása kapcsán hangsúlyozta, hogy a zsirai filmes esemény azért fontos, mert erre a problémára is ráirányítja a figyelmet.