Mecenatúrás filmek rendezői is ringbe szállnak a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

Közzétéve: 2013. június 21.

null

Hat olyan rajzfilm és animációs mű is indult a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyén, amelyek rendezői a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programján nyertek támogatást. Glaser Katalin, Gyulai Líviusz, Klingl Béla, Horváth Mária, a Schibik József–Morvay Gábor alkotópáros és Szoboszlay Péter a Médiatanács támogatásával újjáélesztett, nagy múltú, magyar sikereket felsorakoztató műfaj rangos seregszemléjén mérettethetik meg magukat.

A június 19. és 23. között zajló Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra 174 alkotást neveztek, amelyet öttagú rangos nemzetközi zsűri bírál majd el. A versenyprogramban hat olyan mű is részt vesz, amelynek alkotói a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Macskássy Gyula-pályázatán nyertek támogatást.

Az induló támogatott rendezők között van Glaser Katalin animációs rendező, akinek Három nagymamám volt című műve ráirányítja a figyelmet a nagyszülők szerepére, szervezőerejére a tágabb család összetartásában. A Macskássy-pályázaton nyertes filmjével versenyez Gyulai Líviusz rendező, aki Metta Victoria Fuller amerikai írónő az Egy komisz kölyök naplójának történetét írta át a rajzfilm nyelvére.

Mecenatúrás alkotó az idei KAFF-on Horváth Mária is, aki Lázár Ervin Négyszögletű Kerek Erdő-beli mesehőseit eleveníti meg A Maminti, a kicsi zöld tündér című animációs filmjével. A Médiatanács támogatta Klingl Bélát is, aki a fesztiválon Kartonka című alkotását indította – ebben egy gyerekszoba íróasztalán, a Papírvárosban élő fiú, Kartomi és kutyája, Boxi kalandjait követhetjük nyomon.

A Médiatanács támogatásával készült versenyfilm Szoboszlay Péter alkotása, amely Gyerekek vörös tájban címmel a gyerekek szemszögből ábrázolja a kolontári vörösiszap-katasztrófa megrázó történetét. A nevezettek között van a Schibik József–Morvay Gábor által rendezett A Kígyó című rajzfilm is, amely Nagy Lajos Képtelen természetrajz című szatirikus karcolatgyűjteményéből nyert ihletet.

A Médiatanács tagja, Kollarik Tamás a KAFF mai fesztiválnapján 18 órától kerekasztal-beszélgetésben mutatja be a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula animációs filmes pályázatát, ismerteti az animációs filmek korhatár-besorolási gyakorlatát, és megemlékezik Macskássy Gyula munkásságáról.

A Magyar Média Mecenatúra program két év alatt 25 új animációs film elkészültét és 25 alkotó munkáját támogatta a 220 millió forintból. Az animációs szakma által elismert és nagyra becsült Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon való részvétel lehetőséget ad a Médiatanácsnak is, hogy bemutassa közérdeket szolgáló támogatási programjának azt a szeletét, amely a sokszínű és tartalmas, kulturális értékeket hordozó rajzfilmes alkotások megvalósulását célozza. A nézők a támogatott filmekkel a televíziókban is találkozhatnak majd, szolgálva azt a célt, hogy azok minél nagyobb arányban jussanak el a nagyközönséghez.