Megújult a hatékony műszaki megoldásokról szóló ajánlás

Közzétéve: 2013. június 28.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az NMHH Hivatala segítségével vizsgálatot folytatott annak érdekében, hogy felmérje, hogy a műsorterjesztők megfelelnek-e a kiskorúakra káros tartalmak elérésének korlátozásával kapcsolatos szabályozásnak.

Gyermekzár, hatékony műszaki megoldások (illusztráció)

A Médiatanács ajánlásában ennél hatékonyabb módszerek és megoldások alkalmazásáról van szó (illusztráció)

Az ellenőrzés megállapította, hogy a szolgáltatók az esetek többségében a szabályozásnak megfelelően járnak el, ugyanakkor további lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekzár megoldások valóban hatékonyan korlátozzák a kiskorúakat bizonyos tartalmak elérésében.

Megfigyelhető, hogy az ajánlás 2011. júniusi kiadása óta rendkívül sokat változtak a szolgáltatók által a szolgáltatásuk nyújtása során alkalmazott műszaki megoldások, és újabb gyermekzár megoldások jelentek meg.

Emellett az is látható, hogy ugyan a gyermekzár megoldások ismertsége az érintett felnőttek körében már megfelelően magas, ugyanakkor még mindig kevesen használják a szolgáltatók által biztosított megoldásokat. Hiába állnak rendelkezésre megfelelő gyermekzár megoldások, azok csak akkor lesznek hatékonyak, ha azokat a szülők valóban használják, és a kiskorúak számára nem elérhető titkos kóddal korlátozzák a számukra nem megfelelő tartalmak elérését.

A Médiatanács a fenti tapasztalatokból kiindulva felülvizsgálta a hatékony műszaki megoldásokról szóló ajánlás műsorterjesztési szolgáltatásokra vonatkozó elemeit, és a felügyeleti vizsgálat, továbbá a piackutatások eredményeire alapozva felújított tartalommal újra kiadta az ajánlást. A dokumentum olyan újabb elvárásokat fogalmaz meg a szolgáltatókkal szemben, amelyek várhatóan tovább fogják növelni a gyermekzár-megoldásokat használó szülők, nevelők számát.

Egyre jellemzőbb, hogy a műsorterjesztők elektronikus műsorújság (EPG) szolgáltatást biztosítanak szolgáltatásuk keretében. Az EPG kiváló lehetőséget biztosít az egyes műsorszámokhoz kapcsolódó korhatár-besorolás továbbításához, ezért az ajánlás felhívja a szolgáltatók figyelmét, hogy amennyiben EPG-szolgáltatást nyújtanak, a szolgáltatás keretében továbbítsák a műsorszámokhoz kapcsolódó korhatár-információkat is annak érdekében, hogy a gyermekzár megoldás a szülők által beállított korhatárnak megfelelően korlátozni tudja a korhatár-jelzésnek nem megfelelő műsorszámok elérhetőségét. Szintén új elemként javasolja az ajánlás, hogy a szolgáltatók hívják fel társadalmi célú hirdetésben a nézők figyelmét a kiskorúakra ártalmas tartalmak veszélyeire, illetve a gyermekzár megoldások használatára.

A Médiatanács a Hivatallal együttműködve továbbra is figyelemmel kíséri a gyermekzár megoldások elérhetőségét, illetve azok hatékonyságát, és amennyiben szükségesnek látja, a jövőben is megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a kiskorúakra káros tartalmak egyre korlátozottabban juthassanak el a kiskorúakhoz.