Digitális átállás: ne feledkezzünk meg a hétvégi házakban használt tévékről sem!

Közzétéve: 2013. július 26.

null

Ez a hétvége lesz az utolsó, amikor még az első lekapcsolási ütem területén található nyaralókban és hétvégi házakban használt televíziókészülékeket is felkészíthetjük a digitális vételre. Jövő szerdától az ország középső területén már csak digitálisan lehet majd televíziózni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felmérései szerint az állandó lakóhelyeken használt készülékek mellett több tízezer olyan tévé lehet, amelyet hétvégi házakban, nyaralókban, présházakban vagy horgásztanyákon néznek. Ezeken a készülékeken jellemzően csak az ingyenesen fogható, analóg műsorszórással terjesztett három csatorna (M1, RTL Klub, TV2) műsora látható, hiszen a tulajdonosok a nyaralás vagy egy-egy hétvége során használt ingatlanokba nem szereznek be kábeltelevíziós vagy műholdas előfizetést.

2013. július 31-én zárul a digitális átállás első üteme, amikor az ország középső területén 14 megyében megszűnik a hagyományos analóg műsorszórás, vagyis például a balatoni, a velencei-tavi és a Fertő tó melletti hétvégi házakban sem lesz fogható többé az analóg adás. A mostani lesz az utolsó hétvége, amikor az első ütem területén lévő nyaralóingatlanokban lévő készülékeket is alkalmassá tehetjük a digitális vételre, hogy szabadságunk alatt, július 31-e után is zavartalanul tudjunk tévézni.

A nyaralók mellett természetesen ugyanígy számba kell venni az otthonokban használt valamennyi készüléket is: gyakori, hogy a nappaliban használt tévé mellett az emeleten, a konyhában, esetleg a garázsban még analóg módon érkezik az adás. Az átállást minden készülék esetén meg kell oldani.

A készülékeket továbbra is megtarthatjuk; elég, ha a tévéhez egy set-top-boxot és egy antennát kapcsolunk. Ezekkel a digitális vételi eszközökkel az eddigi három helyett hét csatornát nézhetünk jobb kép- és hangminőségben, valamint továbbra sem kell előfizetési szerződést kötnünk, hiszen a hét csatorna adását ingyen foghatjuk. Aki ennél több csatornát szeretne nézni a nyaralás alatt, választhat az elérhető előfizetési csomagok közül.

Érdemes még ezen a nyáron megvalósítani az átállást azokban a nyaralóingatlanokban is, amelyek a második lekapcsolási ütem területén vannak, hiszen október 31. után már itt sem lesznek foghatóak az analóg adások.