Javul a Kossuth Rádió vételminősége

2014. január 2-tól több hallgatóhoz és jobb minőségben juthat el a közszolgálati rádió adása

Közzétéve: 2013. december 15.

null
A Kossuth és a Dankó Rádió vételminőségének javításáról, az M3 retrócsatorna bejegyzéséről, és egy új, kísérleti tévéadás megindításának engedélyezéséről is döntött a Médiatanács, miután felülvizsgálta a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét.

Kossuth Rádió, ellátottság (587x400px)

A tépkép nagyításához kattintson a felületre!

A közszolgálati médiumok által közvetített információs és kulturális javakhoz való egyenlő esélyű hozzáférés minden hallgató és néző alapvető joga. A Médiatanács a közelmúltban felkérte az NMHH hivatalát, hogy vizsgálja meg a közszolgálati rádiócsatornák vételi körülményeit, és elemezze, hogy a rádiók adásaihoz mindenhol egyenlő eséllyel jutnak-e hozzá a hallgatók.

A hivatal e témában született döntés előkészítő dokumentumai rámutattak, hogy a közszolgálati Kossuth adó, az URH-frekvenciatartományban országosan jelenleg mindössze 45 százalékos területi lefedettséggel rendelkezik, és az ország lakosságának 74 százalékát éri el. Ez azt jelenti, hogy több százezer hallgató el van zárva annak a lehetőségétől, hogy a rádió műsorához hozzáférjen.

A Médiatanács felkérte az NMHH hivatalát, hogy tegyen javaslatot arra, miként lehet javítani a közszolgálati adók vételminőségét, és növelni a rádió adásaihoz való egyenlő esélyű hozzáférés lehetőségét.

Az előterjesztés alapján a Médiatanács felülvizsgálta a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét, és döntött a közszolgálati rádióadók vételminőségének javításáról.

A közszolgálat rendelkezésére bocsátott új adóhálózat és a frekvenciacserék segítségével 2014. január 2. után a Kossuth és a Dankó Rádió adásai több hallgatóhoz juthatnak el. A közszolgálati adók műsorai nagyobb területen, jobb minőségben lesznek foghatóak, és az autós rádiózók számára is folyamatosan elérhetőek lesznek. A vételminőség-javítás mintegy 600 ezer új hallgató számára biztosítja a rádió adásaihoz való egyenlő esélyű hozzáférést.

A Kossuth és a Dankó Rádió 2014. január 2. utáni vételi lehetőségeiről az NMHH honlapján üzemelő keresőprogram is tájékoztatást nyújt. (http://nmhh.hu/kossuth)

A Médiatanács rögzítette a közszolgáltatási médiaszolgáltatások jegyzékében a közmédia új M3 csatornáját. A kábelszolgáltatóknál elérhető retrócsatorna a közmédia archívumából válogat a legnépszerűbb műsorok közül. A december 20-án induló M3 már az indulás napján csaknem másfél millió háztartásban lesz elérhető.

A testület döntése értelmében a közszolgálat egy új, csúcstechnológiás adásközvetítés tesztelését is megkezdheti az M4K nevű csatornán. A FULL HD képminőségnél is tökéletesebb képélményt biztosító kísérleti adás Budapest környékén a digitális földi műsorszóró platformon lesz elérhető. A tesztadásokhoz többek között a 2014-es labdarúgó világbajnokság közvetítése szolgáltathat minőségi tartalmat.

Médiatanács
szóvivői iroda