A Magyar Telekomnak kiadott frekvenciakijelöléssel és rádióengedéllyel indul a 4G új korszaka

Közzétéve: 2014. október 17.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Telekom Nyrt. bejelentette, hogy aláírták a frekvenciák használatba vételéhez szükséges hatósági szerződést, amely biztosítja, hogy hazánkban tovább növekedjen az adat- és telekommunikációs szolgáltatások hozzáférhetősége. A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató a frekvenciakijelölés és a rádióengedély birtokában már holnaptól a technológia nyújtotta maximum sebességet biztosítja majd ügyfeleinek teljes hálózatában, és azonnal újabb 450 darab új 4G állomást kapcsol be hazánk digitális vérkeringésébe. A Telekom tervei szerint 2015 végére országos, lakossági szinten pedig 93 százalékos kültéri lefedettséget és kiváló szolgáltatásminőséget nyújtó 4G hálózatot biztosít ügyfeleinek.

Kövesi Gabriella, Christopher Mattheisen, Karas Monika és Aranyosné Börcs Janka (587x279px)

Kövesi Gabriella, a Magyar Telekom Nyrt. szabályozási igazgatója, Cristopher Mattheisen vezérigazgató, Karas Monika NMHH-elnök és Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója | Fotók: Sebestyén Gábor

A sikeresen lezárult frekvenciapályázatot követően az NMHH a nyertes pályázók közül elsőként a Magyar Telekommal írta alá az elnyert frekvenciablokkok használatba vételéhez és üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést. Karas Monika, az NMHH elnöke október 17-én átadta Christopher Mattheisennek, a Magyar Telekom vezérigazgatójának a frekvenciák használatára jogosító frekvenciakijelölést és rádióengedélyt. Mint ismert, a hatóságnak a pályázati eredmény közzétételétől számítva 50 napja volt szerződést kötni a nyertes szolgáltatókkal. Az október 1-jén megkezdett tárgyalásokat követően két hét alatt sikerült megállapodnia a két félnek, amelyet a közös célok és az együttműködő hozzáállás tett lehetővé. Ez is példázza azt, hogy az NMHH partnerként tekint a szolgáltatókra, és élenjár abban, hogy a 2034-ig szóló frekvenciahasznosítás feltételeit rögzítő megállapodással megfelelő alapokat teremtsen mind az állami tulajdonosi jogokat gyakorló NMHH, mind a hazánk digitális gazdaságában fontos szerepet vállaló mobilszolgáltató, mind az előfizetők jövőbemutató érdekharmonizációjához.

Az újonnan megszerzett frekvenciák alkalmasak a ma elérhető legjobb szélessávú technológiák, különösen a 4G/LTE fejlesztésére, és garanciát nyújtanak a mobilpiac biztonságos és fenntartható fejlődésére. Az NMHH számára kiemelten fontos, hogy a sikeres, lezárt frekvenciaértékesítéssel újabb lendületet adjon a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének, és ezáltal ösztönözze a szolgáltatások minőségének javulását és hozzájáruljon a fogyasztói jólét növeléséhez, az információs javak hozzáféréséhez. Cél, hogy a szolgáltatók ne passzív bérlői, hanem aktív felhasználói legyenek a kiosztott frekvenciáknak.

Már holnaptól tovább bővül a Telekom 4G lefedettsége

Christopher Mattheisen és Karas Monika (587x391px)

Christopher Mattheisen és Karas Monika

A Telekom a frekvenciaértékesítés során az A, D és E csomagot nyerte el, vagyis a pályázat eredményeként több mint duplájára növelte – 85 MHz-ről 189 MHz-re – az országosan igénybe vehető, teljes sávszélességét. A nagy lefedettség elérésére alkalmas 800 MHz-es LTE/4G hálózat kiépítésére kötelezettségként vállalta a szolgáltató, hogy az eddig le nem fedett 1000 fős lakosságszám alatti települések 38 százalékát fogja lefedni egy éven belül.

A Telekom az új frekvenciák birtokbavételét követően azonnal tovább bővíti 4G lefedettségét és már szombattól országosan újabb 450 darab 4G állomást kapcsol be hazánk digitális vérkeringésébe, valamint teljes hálózatában a technológia nyújtotta maximum sebességet biztosítja majd ügyfeleinek – jelentette be a mai közösen megrendezett sajtótájékoztatón Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A Telekom elkötelezett a 4G mobilszolgáltatások további fejlesztése mellett, a szolgáltató tervei szerint 2015 végére gyakorlatilag országos, lakossági szinten 93 százalékos kültéri lefedettséget és kiváló szolgáltatásminőséget nyújtó 4G hálózatot biztosít ügyfeleinek.