A DIGI bekapcsolódik a hazai mobiladat- és hangforgalom digitális vérkeringésébe

Közzétéve: 2014. október 30.

null

A DIGI Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután október 16-án aláírta a céggel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a hatósági szerződést.

Digi szerződés

Az NMHH sikeres frekvenciapályázatán a három inkumbens szolgáltató - a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - mellett a DIGI is sikeresen pályázott az „F” Csomagra, és 10 milliárd forintért az 1800 MHz-es frekvenciasávban szerzett 5 MHz-es párosított alapblokkot (2x5MHz). Az NMHH október 16-án kötötte meg a DIGI-vel az elnyert csomaghoz kapcsolódó hatósági szerződést. A szolgáltató október 21-én kapta meg a frekvenciakijelölést, amely alapján a 1725–1730/1820–1825 MHz (2x5 MHz, azaz 10 MHz) frekvenciatartományban hang- és adatszolgáltatásra is alkalmas rádióhálózatot telepíthet.

A DIGI, az október 29-én az NMHH-tól átvett rádióengedély birtokában, az eddigi három mobilhálózat mellett egy új, negyedik hálózat üzemeltetésére szerzett jogot. A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy egy új belépő mobilizálja, felpezsdíti a piacot, fokozza az árversenyt és új szolgáltatások megjelenését generálja. A szolgáltatók és a szolgáltatások sokszínűsége hozzájárul a fogyasztói jólét és a hazai vállalkozások versenyképességének növeléséhez, valamint új szolgáltatások jelennek meg az ország egész területén. A fogyasztókért folytatott piaci verseny pedig a szolgáltatások árának csökkenését is eredményezheti.

Az NMHH és a magyar fogyasztói közösség számára is kiemelten fontos, hogy tovább nőjön az adat- és infokommunikációs szolgáltatások hozzáférhetősége, amely biztosítja az információs javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét.

A DIGI az elnyert frekvenciasávon versenyképes hang- és adatszolgáltatást nyújtó, országos, megbízható hálózat létrehozását kezdi meg. „A cél a kezdetektől alkalmazott stratégia követése: minőségi szolgáltatás nyújtása fogyasztóbarát árakon. Az új szolgáltatásoknál a legmodernebb technológiát alkalmazva az adatkapcsolat akár 40 Megabit per másodperces is lehet majd, az árak kialakításánál pedig a hosszú távú megtérülésre alapozva stabilan tartható kedvező árakat kívánunk kialakítani” - mondta el a találkozón dr. Ryszka Sambor ügyvezető igazgató. A mára több mint 850 ezer háztartásban jelen lévő, dinamikusan fejlődő DIGI, jelenleg piacvezető műholdas és a három legnagyobb kábeles szolgáltató egyikeként ezzel teljessé teszi portfólióját.