Az NMHH-val ma aláírt hatósági szerződést követően tovább gyorsítja szélessávú szolgáltatását a Vodafone

Közzétéve: 2014. november 3.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) aláírta a Vodafone Magyarország Zrt.-vel november 3-án a frekvenciák használatba vételéhez szükséges hatósági szerződést. A szolgáltató várhatóan még ezen a héten megkapja az NMHH-tól a frekvenciakijelölést és a rádióengedélyt. A szükséges hatósági okiratok birtokában a Vodafone rövid időn belül a maximális adatátviteli sebességet biztosítja majd teljes hálózatában.

Az NMHH sikeresen lezárult frekvenciapályázatán a Vodafone a “C” és “G” csomagokat nyerte el 30,2 milliárd forintért a 800 MHz és 2600 MHz-es frekvenciasávban. A szolgáltató által elnyert “C” csomag egy 2x10 MHz széles duplex frekvenciablokkot tartalmaz, amelyek értékesítésével az NMHH egyik legfőbb célja volt, hogy növekedjenek hazánkban a mobil szélessávval ellátott területek. A Vodafone a lefedettséggel kapcsolatos vállalása szerint az összes magyarországi település 81,64 százalékát fedi le három éven belül az új frekvenciakészlet felhasználásával. A korábban elvégzett hálózatfejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetősége lesz a Vodafone-nak a jelenleg is már 98,4%-os országos lefedettségű adathálózatán a szélessávú szolgáltatások további gyorsítására. A Vodafone a “G” csomagban 4 darab 2x5 MHz-es duplex blokkot nyert el, így a teljes, 2600 MHz-es spektrum 40 százaléka jutott a cégnek, ezzel a területi lefedettségen túl a sűrűn lakott településeken belüli kapacitásnövekedést képes biztosítani.

vodafone szerződés
Az NMHH aláírta a Vodafone Magyarország Zrt.-vel november 3-án a frekvenciák használatba vételéhez szükséges hatósági szerződést. (Fotó: Sebestyén Gábor)

A pályázaton értékesített frekvenciakészlet 31 százaléka jutott a Vodafone-nak és az országosan igénybe vett sávszélességét ezzel a szolgáltató 87 MHz-zel növelte. Az NMHH számára kiemelten fontos, hogy lendületet adjon a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének, és ezáltal ösztönözze a mobilpiaci versenyt is. Minél nagyobb a területi lefedettség és gyorsabb az adatforgalom, annál inkább biztosított a gazdaság digitális vérkeringése. Mindez a magyar fogyasztói közösségnek és a nemzetgazdaságnak is elemi érdeke, hiszen így gyorsabb lesz az elérhető fel- és letöltési sebesség: minden belföldi felhasználó számára biztosított lesz, hogy az információs társadalom részesévé váljon. A végső eredmény az, hogy az előfizetők lakhelytől függetlenül egyenlő eséllyel juthatnak hozzá a legkorszerűbb, versenyképes árú szélessávú szolgáltatásokhoz.

A szerződés aláírását követően Diego Massidda, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Vodafone a jelenleg is kiemelkedően nagy, 98,4%-os lefedettségű szélessávú mobilinternet hálózatán az új frekvenciák segítségével rövid időn belül tovább növeli a sebességet és a kapacitást. A hazánkban eddig közel 450 milliárd forintot befektető Vodafone eltökélt támogatója a Digitális Magyarország megvalósításának, aminek fontos lépése, hogy a most lezárult frekvenciapályázat nyomán a legkorszerűbb mobilszolgáltatások az ország legnagyobb  részén még nagyobb sebességgel és kapacitással legyenek elérhetőek. „Ezek a lépések jelentősen javítják Magyarország versenyképességét” - mondta Diego Massidda, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója.