Megjelent az NMHH idei online kérdőíve a gyermekek tévézési szokásairól

Soroljon be ön is korhatár-kategóriákba rajzfilm- és filmrészleteket!

Közzétéve: 2014. december 5.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idén folytatja tavalyi online felmérését a kiskorúak védelmével és tévézési szokásaikkal kapcsolatban. Az NMHH honlapjáról elérhető linken az önkéntes válaszadók véleményt nyilváníthatnak arról, mely tartalomtípusokat tartják a leginkább károsnak a különböző életkorú gyermekek számára, mennyire éri el célját a tévéműsorok kötelező korhatár-besorolása. A résztvevők emellett konkrét filmrészletek megtekintése után egyéni ítéletük alapján saját korhatár-kategóriákat határozhatnak meg.

A pénteken publikált online kérdőívben az NMHH számos kérdés megválaszolását várja. A kutatás célja a médiafogyasztási attitűdök vizsgálata és a tudatosság fokozása az olyan, gyermekeket érintő problémás médiatartalmakkal kapcsolatban, mint az erőszak, a trágár beszéd vagy a félelemkeltés stb. A kérdőív kitöltése mintegy tíz percet vesz igénybe.

Az elemzés felméri, a válaszadó és gyermekei hány órát töltenek tévé előtt, és véleményük szerint melyek a legkárosabb tartalomtípusok az erőszak, trágárság, kiközösítés, hátrányos megkülönböztetés, félelemkeltés, reklámok, családi konfliktusok, nyílt szexualitás, alkohol- és droghasználat témák közül. Az NMHH munkatársai információt szeretnének gyűjteni arról, hogy a megkérdezettek szerint kinek a felelőssége megóvni a gyermekeket a káros médiatartalmaktól, illetve mennyire értenek egyet a tévéműsorok jelenlegi korhatár-besorolási gyakorlatával, mennyire érzik szükségét egy egységes európai besorolási rendszernek, stb. A kutatás eredményei között megtudható, a szülők mi alapján döntik el, milyen műsort nézhetnek a gyerekeik, és mit tesznek a felnőttek, ha gyerekük általuk ártalmasnak tartott műsort néz.

A felmérésben emellett három rajzfilm- és két filmrészlet videójának megtekintése után a kitöltők saját maguk határozhatják meg, hány éves korúaknak ajánlanák azokat, a jelenlegi korhatár-besorolástól függetlenül, így az NMHH munkatársai képet kapnak arról, hogy a válaszadók milyen életkori határvonalakat húznának meg az egyes káros tartalmakra vonatkozóan. A kérdőív kitér arra is, mennyire ismert az NMHH Bűvösvölgy Médiértés-oktató Központja, amely idén májusban nyílt meg a 9-16 év közötti gyermekek tudatos médiahasználatának játékos ösztönzése érdekében.

Az NMHH tavalyi felmérése szerint a bölcsődés korúak kétharmada rendszeresen tévézik

Az idén kapott eredményeket az NMHH összeveti majd a tavalyi következtetésekkel, amely a ritkán szondázott három éven aluliak tévézési szokásait vizsgálta. A 2013-as felmérést 937-en töltötték ki feldolgozhatóan, a megkérdezettek a rutinosabb és tudatosabb médiafogyasztókból kerültek ki. Így, bár az eredmények nem tekinthetőek reprezentatívnak, a tendenciák mégis jól kiolvashatóak. Megállapítható, hogy a három éven aluli gyermeket nevelők többsége napi egy órában maximalizálja a televízió előtt tölthető időt, a legkisebbek 22 százaléka azonban valójában naponta 1-3 órát is tévézik.

A válaszadók 69 százaléka nem sokallta, hogy a három éven aluli gyermeke akár napi egy órát is tévézik. A megkérdezett szülők közel fele háttértévézik, és mivel a családok mindössze 16 százalékában található a gyerekszobában külön tévé, a gyermekek jelentős része szintén tévézik passzív módon. A három éven aluliak több mint háromnegyede néz tévét, videót vagy DVD-t. A szülők közlése szerint a gyermekek kétharmada 1-3 éves korában kezdett el rendszeresen tévézni, és négyötödük gyakran naponta vagy hetente többször ül a képernyő elé. Ez különösen annak fényében meglepő adat, hogy a mostani kamaszok közül egyévesen még csupán 6 százalékuk, kétévesen 16 százalékuk nézett tévéműsorokat szüleik bevallása szerint, és háromévesen is mindössze felük volt rendszeres tévéző.

kerdoiv_20141205.png

Milyen gyakran fordul elő, hogy 3 éven aluli gyermeke(i) szülői felügyelet nélkül nézi(k) a tv-t? (N=397) | Forrás: NMHH-kutatás, 2013

Gyenge a szülői kontroll

A szülők fele leginkább a műsorszám műfaja alapján választ tévéműsort, 40 százalékuk a gyerekre hagyja a választás jogát, és csupán 36 százalékuk tévézik együtt rendszeresen a kicsivel. A bölcsődés korú, televíziózó gyerekek háromnegyedével előfordul, hogy felügyelet nélkül néz tévéműsorokat. A tavalyi felmérés szerint a leginkább ártalmas tartalomtípusnak az erőszakos jeleneteket tartották, míg a trágárság, a szexualitás és a félelemkeltő képsorokról jobban megoszlottak a vélemények. Legkevésbé a kiközösítést és a reklámokat találták károsnak a felsoroltak közül.

A szülők háromnegyede hasznosnak tartaná, ha a korhatári kategóriák mellett a káros tartalom típusát is megnevező segédpiktogramokkal is jelölnék az érintett műsorokat. Emellett fontosnak tartanák, ha a gyermekeknek kifejezetten ajánlott műsorok jelzését – amelyet egyelőre kevesen használnak, bár kidolgozott ajánlás van rá – a tévécsatornák gyakrabban használnák. A szülők gyermekeik kedvenc tévécsatornájaként az M2-t nevezték meg, ezt követte a Minimax és a JimJam; a nagy kereskedelmi csatornák népszerűtlenebbek a felmérés résztvevői szerint. A tavalyi kutatás bővebb összefoglalója a mellékletben olvasható.

Kedves Olvasó! Kérjük, szánjon néhány percet idén a gyermekvédelmi-médiaszakmai kutatásra a kérdőív kitöltésével, amely ezen a linken található:

Ha vállalkozik arra, hogy saját felületen is publikálja kérdőívünket, a következő beágyazott kódot tudja használni: