A berni követ nyert tévéfilm-kategóriában a Médiatanács elsőként megrendezett filmesdíj-gáláján, a Mecenatúra-díjátadón

Öt kategóriában összesen 15 film alkotóit díjazták, emellett három különdíjat osztottak ki

Közzétéve: 2015. május 18.

null
A berni követ, A Nagy Fafilm, Másik Magyarország, Három nagymamám volt és a Vágy, hogy indiánok lehessünk című filmek alkotói nyertek kategóriájukban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának hétfői Mecenatúra-díjátadóján Budapesten, amelyen a testület Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott és egyben a tavaly őszi Filmhéten bemutatkozott filmek legjobbjait ismerték el. A díjakat Karas Monika, az NMHH és a Médiatanács elnöke, Kollarik Tamás Médiatanács-tag, valamint Novák Emil, a zsűri elnöke adta át.

A minőségi televíziós filmes tartalmak elismerése

A Médiatanács a támogatási gyakorlatában a művészi vagy tudományos értékek megteremtését ösztönzi; olyan értékekét, amelyek a televíziós csatornákon keresztül könnyen el tudnak jutni a nézőkhöz – mondta Karas Monika, a Médiatanács elnöke a szervezet Magyar Média Mecenatúra-díjátadó gáláján hétfőn Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az elnök hangsúlyozta, a minőségi, kreatív médiatartalmak műsorrendbe illesztése a televíziók számára mára kulcskérdéssé vált, ezek előállításában pedig meghatározó szerepet játszanak a Médiatanács által támogatott filmes alkotók. Karas Monika kitért arra, hogy a mecenatúraprogramban közel 600 alkotást támogattak mintegy 5,5 milliárd forint értékben, amelyek közül 297 már teljes egészében elkészült.

Novák Emil operatőr, a szakmai zsűri elnöke beszédében megköszönte a Médiatanács tagjainak azt a figyelmet, amellyel a nem egészestés filmes műfajokhoz viszonyulnak, illetve azt a támogatást, amelyben az alkotókat részesítik. Novák Emil hozzátette, minden kategóriában sokkal több elismerésre érdemes filmet láttak, mint ahány díjat kioszthatnak, és a támogatott filmek teljes versenymezőnyének általános szakmai színvonala igen magas.
A Médiatanács független szakmai zsűri értékelése alapján dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs film, tévéjáték, valamint kísérleti- és kisjátékfilm műfajban első, második és harmadik díjat ítélt oda másfél-, egy- és félmillió forint értékben a nyertes filmek rendezőinek. Emellett a testület három filmes szakember teljesítményét is díjazta, egyenként 500 ezer forintos különdíjjal. A héttagú zsűri abból a 121 filmből válogathatott, amelyeket a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott és amelyeket bemutattak a tavaly októberi Filmhéten.

A díjazottak

A tévéfilmek rendezői közül a Fehér György-díjat Szász Attila nyerte el A berni követ című, az ötvenes években játszódó történelmi thriller játékfilmjéért, a 2. helyezett Miklauzic Bence lett A Hőskeresők című alkotásával, amely II. világháborús amerikai pilóta nyomai után a vidéki Magyarországon kutató fiú történetét meséli el, a 3. díjat Mattyasovszky-Zsolnay Bálint kapta A rajzoló című filmje után, amely egy bűnügyi fantomkép-rajzolót állít a mű középpontjába.

Az ismeretterjesztő filmeknek járó Kollányi Ágoston-díjat Molnár Attila Dávidnak ítélték oda egy gerecsei öreg tölgy életéről szóló, A Nagy Fafilm című alkotása kapcsán. Oláh Kata részesült a 2. helyezettnek járó elismerésben A Griff, a Dámvad és a Varjú című filmjével, amely Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János erdélyi polihisztorok életét és munkásságát mutatja be. Mosonyi Szabolcs lett a kategória 3. helyezettje a Vad Szigetköz című természetfilmjével, amely az egyedülálló szárazföldi delta és a terjeszkedő épített környezet közt feszülő helyzetet tárja a nézők elé.

A dokumentumfilmes Ember Judit-díj első helyezettje Nagy Dénes lett a Másik Magyarország című alkotásával, amely Bukta Imre festőművész és Mezőszemere viszonyát mutatja be. Varga Ágota A tartótiszt című filmjével nyerte el a 2. díjat, amelyben először szólal meg egy az egykori Kádár-korszakban dolgozó állambiztonsági tartótiszt. A kategória 3. díját Skrabski Fruzsina hozta el, aki az Elhallgatott gyalázat című művével hiánypótlóan és megrendítően dolgozta fel a II. világháborúban szovjet katonák által magyar nők ezrein elkövetett nemi erőszakot.

Az animációs filmek közül az első helyezettnek járó Macskássy Gyula-díjat Glaser Katalin nyerte el a Három nagymamám volt című, a család összetartó erejét láttató alkotásáért. A 2. helyezett Horváth Mária lett a Lázár Ervin-mesékből készült Négyszögletű kerek erdő című filmsorozatáért. A 3. díjat Gyulai Líviusznak ítélték oda az Egy komisz kölyök naplója című sorozatáért, amely egy XIX. századi, Amerikában élő nyolcéves kisfiú kalandjairól szól.

A kísérleti és kisjátékfilmek Huszárik Zoltán-díját Szemző Tibor kapta a Vágy, hogy indiánok lehessünk című alkotásáért, amely Franz Kafka utolsó szerelmének és utolsó barátságának története. A 2. helyezett Fabricius Gábor Sintér című filmje lett, amely az etika konfliktusát boncolgatja a mai realitással. A 3. díjban Szirmai Márton részesült Bocs! című művéért, amely azt járja körül, megvehető-e pénzért a lelki nyugalom.

Különdíjban részesült Szuchy Zsuzsanna a Tenyérnyi gyerekek című film rendezője az emberi életért folytatott heroikus küzdelem ábrázolásáért, Zsigmond Dezső rendező a Három királyok című dokumentumfilm-trilógia rendezéséért, a hátrányos helyzetű emberek helytállásának bemutatásáért, valamint László Zsolt színész, az Utolsó órák című, Batthyány Lajosról szóló film szereplője a tévéjátékfilmben nyújtott kimagasló színészi teljesítményéért.

A zsűriről

A zsűri elnöke Novák Emil operatőr, a Filmakadémia elnöke volt, tagjai Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Fesztivál igazgatója, Demeter István, a Szolnoki Filmfesztivál igazgatója, Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Kárpáti György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, a Magyar Nemzet filmes szakírója, Schubert Gusztáv, a Filmvilág szakmai folyóirat főszerkesztője, és Varga Balázs egyetemi adjunktus, az ELTE Filmtudomány Tanszékének oktatója.

A Médiatanács által szervezett díjátadón mintegy 300 filmes szakembert, médiapiaci szereplőt hívtak meg a szervezők, a gálán az eredményhirdetés mellett Cakó Ferenc homokanimációja, valamint Lajkó Félix hegedűművész Máté Bence természetfotós képeire előadott műsora egészítette ki a programot a jelenlévők számára.

A díjazottak

Az NMHH Médiatanácsának Fehér György-díja – tévéjátékfilmek:

1. díj: A berni követ – rendező: Szász Attila
A rendszerváltozás után majd két évtizedig tartotta magát a tévhit, miszerint a tévéfilm csakis unalmas lehet. Fiatal filmesek sora bizonyította az elmúlt években, hogy a bölcsesség és a szellemesség, a drámai történet és a népszerűség nem ellentétesek. A Berni követ alkotói e stíluseszmény jegyében idézték fel az 1956 utáni megtorlás egy kevéssé ismert epizódját. A zsűri különösen nagyra értékelte a hibátlan csapatmunkát, mindenki a maximumot hozta.

2. díj: Hőskeresők – rendező: Miklauzic Bence
Az elhallgatott múlt, az elleplezett bűnök, a kibeszéletlen történelem tovább mérgez, miközben a hajdani tragédia negyven-ötven év múltán drámaiságát vesztve tragikomikus kisszerűségbe fullad. Miklauzicz Bence és kitűnő színészei felsőfokon beszélik a kelet-európai groteszk nyelvét.

3. díj: A rajzoló – rendező: Mattyasovszky-Zsolnay Bálint
A fájdalmas magyar történelmen túl is van és lehetséges élet. A rajzoló egy napjainkban játszódó, bizarr bűnügyi történetet mesél el egy nem kevésbé különös hős, egy rendőrségi fantomkép-rajzoló szemszögéből. A zsűri nagyra értékelte a témaválasztás eredetiségét, a rendezés perfekcióját és a színészi játék lélektani hitelét.

Az NMHH Médiatanácsának Kollányi Ágoston-díja – ismeretterjesztő filmek:

1. díj: A Nagy Fafilm – rendező: Molnár Attila Dávid
Molnár Attila Dávid filmje sikeresen oldja fel az ismeretterjesztés dilemmáját: egyszerre képes tárgyilagosan és ugyanakkor  vonzóan bemutatni a tudományt,  A nagy fafilm barátságos, kerek és körüljárható, akár főhőse, a több száz éves gerecsei tölgyfa. 

2. díj: A Griff, a Dámvad és a Varjú – rendező: Oláh Kata
Három erdélyi író és közéleti ember, három értékes, de még mindig kevéssé közismert irodalmi életmű, három példaadó emberi sors pontos és beleérző megidézéséért. 

3. díj: Vad Szigetköz – rendező: Mosonyi Szabolcs
Bravúros technikai megoldásaiért, kifinomult természetfilmes stílusáért, a természet iránti szeretet és felelősség meggyőző képviseletéért.

Az NMHH Médiatanácsának Ember Judit-díja – dokumentumfilmek:

1. díj: Másik Magyarország – rendező: Nagy Dénes
A mai magyar dokumentumfilm új utakat keres, amelyen közelebb tud jutni a közönségéhez. Nagy Dénes filmje bizonyíték arra, hogy a társadalom súlyos gondjainak megértésében és bemutatásában az „emberléptéknek”, a személyes jelenlétnek óriási szerepe van. A másik Magyarország bizonyíték arra is, hogy a stílus, a képvilág kifejezőereje és személyessége sem hátrány, hanem érték a filmes szociográfiában.

2. díj: A tartótiszt – rendező: Varga Ágota
Varga Ágota dokumentumfilmje a tökéletes főszereplő-választásnak és a rendező dramaturgiai érzékének köszönhetően a sok évtizedes önáltatás és a kései, de mégsem elkésett megvilágosodás groteszk és tragikus kamaradrámája.   

3. díj: Elhallgatott gyalázat – rendező: Skrabski Fruzsina
A magyar történelem tele van elhallgatott fájdalmakkal. Az egyik legmélyebbre rejtett egyéni és kollektív trauma az 1945-ben az orosz katonák által megerőszakolt magyar lányok, asszonyok sorsa. Az Elhallgatott gyalázat érdeme, hogy először foglalkozik teljes dokumentumfilmben e máig kibeszéletlen, irodalomban, filmben csak ritkán megidézett súlyos bűnnel.

Az NMHH Médiatanácsának Macskássy Gyula-díja – animációs filmek:

1. díj: Három nagymamám volt – rendező: Glaser Katalin
Minden egyben van itt, ami a nézőt elbűvölheti. Mulatságos és bensőségesen emberi családtörténet, élénk animátori fantázia, eredeti rajzstílus a történet hangulatváltásaihoz tökéletesen illeszkedő filmzenével. A Három nagymamám volt ritka kincs, bölcs humorral teli, igazi örömmozi.

2. díj: Négyszögletű kerek erdő – rendező: Horváth Mária
Ahány olvasó, annyi alakot ölt Mikkamakka, Vacskamati vagy Dömdöm.  A film rendezője, Horváth Mária volt olyan merész, hogy Lázár Ervinnek, a magyar gyerekirodalom egyik legeredetibb mesemondójának furcsa teremtményeit, a Négyszögletű Kerek Erdő bölcs és balgatag, de nagyon szerethető lakóit életre keltse.

3. díj: Egy komisz kölyök naplója – rendező: Gyulai Líviusz
Gyulai Líviusz összetéveszthetetlenül egyéni rajzstílusa, áradó életszeretete és kíváncsisága a komisz kölyök naplóját és Karinthy szellemét megidézve még ellenállhatatlanabb. A zsűrinek eszében sem volt ellenállni.

Az NMHH Médiatanácsának Huszárik Zoltán-díja – kísérleti és kisjátékfilmek:

1. díj: Vágy, hogy indiánok lehessünk – rendező: Szemző Tibor
Az irodalom, a zene és a filmes kísérletező szellem rendkívül izgalmas találkozásáért, a filmművészet felfedező attitűdjének megalkuvásmentes vállalásáért, a Szemző Tibor filmjeiben megszokott magas színvonalú kivitelezésért.

2. díj: Sintér – rendező: Fabricius Gábor
A magyar társadalom agresszióval teli mindennapjainak epigrammatikusan pontos és hiteles pillanatképéért.

3. díj: Bocs! – rendező: Szirmai Márton
Egy félbeszakadt barátság húsz éve elrejtett titkának mindvégig feszült és szellemes feltárásáért, a kisjátékfilm adta dramaturgiai lehetőségek perfekt kihasználásáért.

Különdíjak:

  • Szuchy Zsuzsanna rendező: Tenyérnyi gyerekek – az emberi életért folytatott heroikus küzdelem ábrázolásáért
  • Zsigmond Dezső rendező: Három királyok – a dokumentumfilm-trilógia rendezéséért, a hátrányos helyzetű emberek helytállásának bemutatásáért
  • László Zsolt színész: Utolsó órák – a tévéjátékfilmben nyújtott kimagasló színészi teljesítményéért