Vezetékes gyorsjelentés: novemberben a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 787 ezer volt

Közzétéve: 2016. január 5.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 787 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései novemberben 1086 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 436 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2015. november végén az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,550 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 36,1 százalék, második helyen a UPC áll, részesedése 21,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 14,7 százalékos részesedéssel, negyedik helyen pedig  az Invitel található 9,5 százalékkal. Ezen kívül több száz kisebb szolgáltató szolgáltat a piacon, amelyek piaci részesedése összesen 17,8 százalékot tesz ki.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 937 ezer (az előző hónapban 970 ezer), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 849 ezer (az előző hónapban 840 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 1 232 ezerre nőtt az előző havi 1 202 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,079 millió 2015. november végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve a legnagyobb piaci részesedése a Telekomnak van, ez 54,3 százalékot jelent. Második helyen a UPC áll 16,5 százalékkal, a harmadik az Invitel 12,6 százalékkal, majd a Digi 10,7 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Novemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,62 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 65,25 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 132 millió, IP-alapon pedig 227 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 119 perc volt.

2015. november végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 766 ezer földrajzi számot hordoztak.