Nyilvános és március 30-ig véleményezhető a 3400-3800 MHz-es országos spektrumértékesítés dokumentációjának tervezete

Közzétéve: 2016. március 10.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a mai napon közzétette honlapján a 3400-3800 MHz frekvenciasáv árverési dokumentációjának tervezetét véleményezésre.

Az érdeklődőknek 20 napjuk van arra, hogy esetleges észrevételeiket írásban eljuttassák a hatósághoz. Az észrevételek megküldése mellett lehetőség adódik a vélemények személyes kifejtésére is, a kérdések tisztázása érdekében a kiíró konzultációt tart március 22-én, ahol a piaci érdeklődők az NMHH műszaki és eljárási ismertetőjével találkozhatnak, kérdéseiket feltehetik akár az eljárás menetével, akár a dokumentációval kapcsolatban, amelyre a hatóság írásban válaszol, és a válaszokat honlapján a konzultációt követő 10 napon belül közzéteszi.

Az NMHH legfontosabb küldetései között szerepel, hogy biztosítsa minden állampolgár számára az infokommunikációs javakhoz való hozzáférés egyenlő esélyét, védje az előfizetők és fogyasztók jogait és érdekeit oly módon, hogy mindeközben biztosítja a hírközlési piac tiszta versenyét. A magyar hatóságra mindig is jellemző volt a proaktív frekvenciagazdálkodás, különösen amióta konvergens hatóságként működik. A hatóság mindig élen jár abban, hogy a szűkös erőforrásokkal hatékonyan, időben és felelősen gazdálkodjon, így téve lehetővé a műszaki fejlődést. A 3400-3600 MHz frekvenciasávban idén július 30-áig járnak le a 15 évre kapott korábbi használati jogosultságok, így a 3400-3600 MHz frekvenciasáv meghirdetése időszerűvé vált, a 3600-3800 MHz frekvenciasávra pedig piaci igény mutatkozott. A két sávrész használati jogának együttes, egy eljárásban történő értékesítése az azonos felhasználási szabályokra, lehetőségekre és az egy időpontra eső igényekre tekintettel indokolt. A sáv értékesítését az NMHH 2012-2016-os spektrumgazdálkodási politikája tartalmazza.

A véglegesített hirdetmény és a teljes dokumentáció várhatóan április közepén jelenik meg.

Az árverési dokumentáció tervezetét a hatóság tájékoztató jelleggel angol nyelven is megjelenteti.