Vezetékes gyorsjelentés: májusban tovább csökkent a DSL-, nőtt a kábelmodemes és az optikai szélessávú előfizetések száma

Közzétéve: 2016. július 5.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2016. május végén a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 785 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései májusban 1,118 millióra nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 472 ezer előfizetés volt a hónap végén. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,623 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,5 százalék volt május végén. A második helyen a UPC áll 21,9 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,3 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel található, amely az előfizetések 9,7 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma május végére 785 ezerre csökkent az előző havi 832 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 893 ezer volt, ami 6 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,336 millióról 1,381 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,122 millió volt 2016. május végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 53,1 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett május végén. A második helyen a UPC áll 17,0 százalékkal,  a harmadik pedig az Invitel 13,0 százalékkal, majd a Digi következik, amely 11,0 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,9 százalékos részesedést értek el.

Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 31 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 61,40 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 97 millió, IP-alapon pedig 244 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 111 perc volt.

2016. május végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 780 ezer földrajzi számot hordoztak.