Az NMHH Médiatanácsa gratulál az első Oscarra jelölt mecenatúrás film, a Mindenki alkotóinak

Közzétéve: 2017. január 24.

null
A Mindenki című film – amely a Médiatanács támogatásával készült – bekerült az idei Oscar-jelöltek közé rövidfilm kategóriában. A film a testület Magyar Média Mecenatúra programjának Huszárik Zoltán-pályázatán elnyert nyolc millió forint állami hozzájárulásnak köszönhetően jött létre. A jelöléshez személyesen gratulál az alkotóknak az NMHH Médiatanácsának elnöke, Karas Monika, és Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, egyben a mecenatúraprogram koordinátora.

Az amerikai filmakadémia kedden hozta nyilvánosságra az Oscar-díj végső jelöltjeit, és köztük rövidfilm kategóriában egy hazai, a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott filmnek is örülhetünk. Karas Monika és Kollarik Tamás hangsúlyozzák, nagyon büszkék a fiatal, elsőfilmes rendezőre, akinek költői ihletettségű alkotása ilyen magas szintű elismerésben részesült. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elkötelezett a színvonalas kortárs filmes alkotások készítésének ösztönzésében, és minden támogatást megad ahhoz, hogy az eddigi szakmai sikerek, elismerések tovább folytatódjanak.  A testület célzott szakmai segítséget nyújt a Mindenki című filmnek is ahhoz, hogy útja ne érjen véget az Oscar-jelölésnél.

A Mindenki című film története szerint a ’90-es évek elején a tízéves Zsófi új iskolába kerül, ahol kezdetben egészen jól alakulnak a dolgai: beveszik az intézmény híres kórusába, és összebarátkozik a legnépszerűbb lánnyal az osztályban. A kórusvezető Erika néniről azonban hamar kiderül, hogy nem olyan kedves, mint amilyennek elsőre tűnt, és nem egészen hétköznapi módszerekkel alakítja a kar életét.

A Médiatanács mecenatúraprogramja eddig 892 filmet támogatott, összesen mintegy 8,7 milliárd forint értékben, amelyből a kísérleti és kisjátékfilmek készítését ösztönző Huszárik Zoltán-pályázatnak köszönhetően összesen 78 alkotás született. A mecenatúrás filmek 815 különböző filmes fesztiválon, összesen 228 elismerést kaptak.

A 89. Oscar-díjátadó gálára február 26-án kerül sor a hollywoodi Dolby Színházban, ahol a Saul fia után újabb magyar alkotásért izgulhatunk.