NMHH Médiatanács: közel 27 millió forintból fejleszthet 15 tévé, illetve rádió

Közzétéve: 2017. október 19.

Hat kisközösségi és kilenc közösségi médiumot támogat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a műszaki fejlesztésre kiírt pályázatának idei második fordulójában. A testület burkolt reklámok miatt bírságot szabott ki; a Békéscsaba 88,9 MHz frekvencián sugárzó Interax Kft. a kérelmére újabb hatvannapos ideiglenes hatósági szerződést köthet; eredménytelen lett a Tokaj 101,8 MHz frekvencia pályázati eljárása.

26,8 millió forint közösségi médiumok műszaki fejlesztésére

A Magyar Média Mecenatúra Program keretében meghirdetett műszaki fejlesztési pályázat idei második fordulójában 26,8 millió forintot ítélt meg a testület kisközösségi és közösségi médiaszolgáltatóknak. A nyolc támogatásban részesülő rádió az Első Pesti Egyetemi Rádió, a Rádió Szarvas, Székesfehérváron az Alpha Rádió és a Lánczos Kornél Gimnázium adása, a Táska Rádió, Miskolcon a Csillagpont Rádió és az Európa Rádió, a fővárosi Trend FM, valamint a gyomaendrődi Rádió Sun. A televíziók közül hét szolgáltató, a Szentes Televízió, a sárvári Trió TV Dunántúl, a fővárosi Centrum TV, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irány TV, a Szegeden és környékén műsort sugárzó TiszapArt Televízió, a szarvasi Körös Televízió és a Városi Televízió Kistelek pályáztak sikerrel.

Burkolt reklámok és műsorrendi eltérés miatti szankciók

A békéscsabai 7.TV július 17-i adásában a képernyő felső részén – a takarítástól kezdve az utánfutó-kölcsönzésen át a fodrászatig – hirdetések jelentek meg, nem reklámként megjelölve és nem is elkülönítve a műsortól, ezért a Médiatanács felszólítja a televízió szolgáltatóját, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének.

A Dunakanyar Rádió szolgáltatóját tízezer forint bírság megfizetésére kötelezte a grémium, mert a vizsgálati héten kevesebb új hírműsor, helyi közéletet bemutató és mindennapi életet segítő, valamint közszolgálati tartalmú műsorszámot és több ismétlést tett közzé az általa vállaltaknál. A testület a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A Békéscsaba 88,9 MHz frekvencián jelenleg is sugárzó Interax Kft. kérelmére újabb ideiglenes hatósági szerződést köthet hatvan napra, mert a májusban végleg lejárt frekvencia hasznosítására kiírt pályázati eljárás még nem ért véget. A Médiatanács lezárta és eredménytelenné nyilvánította a Tokaj 101,8 MHz helyi közösségi rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az egyetlen pályázati ajánlat alakilag érvénytelen volt. A Budapest 98,6 MHz körzeti közösségi frekvencia pályázati eljárásában a tanács hiánypótlásra hívja fel a pályázókat. A Pécs 101,7 MHz körzeti kereskedelmi rádiós frekvencia pályázati eljárásában a tartalmi vizsgálat keretében a Médiatanács felvilágosítást kér a P1 Rádió Kft.-től.