A Médiatanács idén is támogatja a Magyar Speciális Független Filmszemlét

Közzétéve: 2018. július 12.

Újabb ad hoc forgatást támogatott e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az Escher Károly-pályázatán – ezúttal egy kitelepítéseket feldolgozó dokumentumfilmhez készülhetnek felvételek. A testület emellett félmillió forinttal járult hozzá a IV. Magyar Speciális Független Filmszemle díjazásához. A tanács műsorrendi eltérések és a törvényben előírt műsorkvóták el nem érése miatt szabott ki bírságokat, és hiánypótlásokat kért a Nyíregyháza 99,4 MHz és 103,9 MHz helyi rádiós frekvenciák pályázatainak alaki vizsgálata keretében.

Forgatási és filmszemle-támogatás

A Magyar Média Mecenatúra Program azonnali helyszíni forgatási költségeit támogató Escher Károly-pályázatának másfél millió forintos támogatásával Sellei Ábel Vendvidék című, az 1951-es kitelepítéseket feldolgozó dokumentumfilmjéhez készíthet felvételeket. A nyertes egyben vállalja, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal pályázik az Ember Judit-pályázat következő fordulójára.

A tanács félmillió forint pénzdíjat ajánl fel a IV. Magyar Speciális Független Filmszemle nagydíját elnyerő alkotónak. Az eseményt a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület (MSMKE) rendezi, a szemlére értelmi fogyatékossággal, autizmussal élő alkotók és szociális területen dolgozók filmjeit, továbbá sérült emberek életét bemutató alkotásokat lehet nevezni szeptember 17-ig. A szemlét október 24. és 25. között rendezik meg Budapesten, további részletek az MSMKE honlapján.

Műsorkvóta- és műsorrendi eltérések miatt kiszabott bírságok

A Médiatanács megvizsgálta a televíziók műsorkvótákra vonatkozó kötelezettségének 2017-es teljesítését és tizennyolc médiaszolgáltató esetében állapított meg jogsértést. Közülük a TV4 és a Story4 országos csatornát, valamint a körzeti Galaxy4-et működtető Digital Media and Communications Zrt. 600 ezer forintos, a többi, helyi és körzeti médiaszolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott. A médiatörvény egyértelműen előírja a televíziók részére, hogy besorolásuktól függően – lineáris, lekérhető vagy közszolgálati – évi teljes műsoridejük hány százalékát kell európai, illetve magyar művek bemutatására fordítaniuk, illetve külön kitér arra is, hogy mekkora arányban kell ezek között olyan műveknek szerepelniük, amelyeket az adott szolgáltató független műsorkészítővel készíttetett vagy független műsorkészítőtől öt évnél nem régebben készült műként szerzett be.

Egy áprilisban vizsgált adáshéten a Tatai Televízió és a Tatabányai Televízió a hatósági határozataikban foglaltakhoz képest kevesebb napi rendszeres híradást tett közzé, utóbbi ezen felül eltért a hálózatba kapcsolódás engedélyezett formájától is. A Médiatanács a Tatai Televízió szolgáltatóját felszólította, hogy tegyen eleget a jogszerű magatartás követelményének és tartózkodjon a jövőbeni jogsértésektől, a másik televízió médiaszolgáltatójára pedig tízezer forintos bírságot rótt ki. A Halas Rádió az általa vállaltakhoz képest kevesebb magyar zenét és több ismétlést tett közzé, ezért a tanács tízezer forintra bírságolta.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A Médiatanács visszautasította az Advenio Zrt. kérelmét, amelyben a HOLD Rádiós és Televíziós Reklám Kft. és a Médiatanács között fennálló, országos kereskedelmi rádiós hatósági szerződés megszüntetését kérte. Az elutasítás fő indoka, hogy a kérelmező cég nem ügyfél a szerződéskötési eljárásban, így kívülálló harmadik személyként nincs jogosultsága ilyen kérelmet előterjeszteni.

A testület vizsgálta a Nyíregyháza 99,4 MHz és 103,9 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi hasznosítására érkezett pályázatok alaki megfelelőségét. Mindkét frekvenciára pályázott a Regionális Rádió Kft. és a Sunshine Rádió Kft., illetve előbbire az LB Rádió Kft., utóbbira a Center-Rádió Kft. A tanács valamennyi pályázótól hiánypótlást kért.