Médiatanács: több mint százmillió forint helyi és körzeti televíziók rendszeresen jelentkező műsoraira

Közzétéve: 2018. december 7.

Rendszeresen jelentkező helyi és körzeti televíziós hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 105,3 millió forintot ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa eheti ülésén. A tartalmi vizsgálattal folytatódhat egy fővárosi frekvenciapályázat, nyilvános egy törökbálinti és egy gödi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívása. Bírságot állapított meg a testület a Rádió 1 hálózatában két szolgáltatónak, és három filmfesztivál támogatásáról is döntött.

Huszonhárom helyi vagy körzeti televízió műsorainak támogatásáról döntött a testület

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Programon belül a rendszeresen jelentkező hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására meghirdetett pályázat idei harmadik fordulójában huszonhárom helyi vagy körzeti televízió részére összesen 105,3 millió forintot ítélt oda. A támogatásból hírműsort készíthet hét médiaszolgáltató: a Szombathelyi Televízió, a Miskolc Televízió, a Veszprém TV, a Kecskeméti Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a Szolnok TV és a fővárosi Hegyvidék Televízió. Közéleti magazin kategóriában nyolc szolgáltató: a szerencsi Globo Televízió, a ládbesenyői székhelyű Irány Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió, a gödöllői Régió Plusz Televízió, a budapesti Centrum TV, a Sárvári Televízió, a Soltvadkerti TV, illetve a KiSDuNa TV Dunaharaszti vált kedvezményezetté. Szintén nyolc televízió kap támogatást kulturális magazinműsorok gyártására: a kaposvári Kapos Televízió, az Ózdi Városi Televízió, a békéscsabai 7.Tv, a Gyula Televízió, a Danubia Televízió Tahitótfaluból, a szarvasi Körös Televízió, a TV Szentendre és a fővárosi Apostol TV.

Rádiós döntések

A Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatára beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata során a testület mindkét, a korábban kért hiánypótlásokat teljesítő pályázót, a Zene Rádió Kft.-t és a Média Depo Kft.-t is pályázati nyilvántartásba vette. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal folytatódik. Elfogadta és a honlapján közzétette a testület két, jelenleg használaton kívüli – a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi és a Göd 97,3 MHz-es körzeti – rádiós frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű hasznosításra. A nyilvános meghallgatást mindkét médiaszolgáltatási lehetőség esetében január 4-én tartja majd a hatóság.

50-50 ezer forint bírságot szabott ki a tanács két helyi – a Győr 103,1 MHz-es és a Heves 93,7 MHz-es – frekvencián, a Rádió 1 hálózatában működő rádió szolgáltatójára. Egy augusztus végén és szeptember elején vizsgált adáshéten mindkét szolgáltató a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált tett közzé számos esetben, valamint alulteljesítette a saját műsoridőre és a magyar zenei művek arányára tett vállalásait – utóbbi rádió közszolgálati, illetve helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit szerződésében vállalt.

Hozzájárult a grémium a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap beadványában foglaltakhoz, amelyben a Kossuth rádió középhullámon, az 540 kHz-es frekvencián hallható adásának néhány perces műsoridő-bővítését kérte, hogy az illeszkedjen a rádió ultrarövidhullámon hallható 24 órás műsorrendjének szerkezetéhez. A Kossuth rádió középhullámhosszon eddig hétköznap 4.30 és 22.30, hétvégén 5.00 óra és 22.30 között volt hallható, a jövőben itt minden nap egységesen 4.25 és 22.31 között fogható majd – az érintett műsorok elejéhez, illetve végéhez igazodva.

Fesztiváltámogatások

Három közelgő fesztivál támogatásáról is döntött a Médiatanács. Az elmúlt évben szorosabbá vált iráni-magyar kulturális és filmszakmai együttműködés részeként a 11. Teheráni Animációsfilm Fesztiválon Magyarországnak lehetősége nyílik 2019. március 3. és 7. között a több mint száz éves animációs filmművészete – köztük a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült filmek – bemutatására, illetve kiállítás rendezésére, melynek költségeihez a tanács 3 millió forinttal járul hozzá. Idén is 1,5-1,5 millió forintot ajánl fel a testület a 2019. június 19. és 22. között, egy rendezvény keretében megvalósuló 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb animációs rövidfilm, illetve legjobb animációs TV-sorozat díjaira.