Vezetékes gyorsjelentés: júliusra átlépte a 72 százalékot a nagy sebességre képes előfizetések aránya

Közzétéve: 2019. szeptember 16.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2019. július végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 698 ezerre csökkent, míg a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,276 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 796 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,059 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 36,6 százalék volt július végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és az Invitel Zrt.) állt 24,3 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,5 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma július végén 248 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,092 millió volt, ami 4 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,610 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke július végén 3,072 millió volt.

Július végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,2 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,7 százalékkal, a harmadik helyen 20,9 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Júliusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,18 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,9 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 20 millió, IP-alapon pedig 238 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 87,5 perc volt.

2019. július végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 886 ezer földrajzi számot hordoztak.