Televíziós gyorsjelentés: a teljes piacot nézve 30 százalék fölé nőtt a Telekom részesedése

Közzétéve: 2020. január 17.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone csoport: (UPC Magyarország Kft., Vodafone Magyarország Zrt.), PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2019. november végén 3,4 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 80,6 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül novemberben 1,916 millióról 1,922 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 725 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 87 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 56,7 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 24 százalékra csökkent, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 19,4 százalék.

2019. november végén a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a Magyar Telekom volt a piacvezető 30,1 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 29,6 százalékos, illetve a Vodafone csoport 18,9 százalékos, majd UPC Direct 6,5 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma novemberben 2,579 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 657 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében, piacvezető a Magyar Telekom 30,2 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 29,1 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone csoport állt 24,5 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31,2 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,6 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC Direct 28,5 százalékos részesedéssel.  2019. november végén a MinDig TV Extra részesedése 10,7 százalék volt.

Megjegyzés: 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.