Vezetékes gyorsjelentés, január: már majdnem az előfizetések háromnegyede nagysebességű internetezést tesz lehetővé

Közzétéve: 2020. március 16.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2020. január végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 658 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,294 millió volt, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 865 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,109 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 37,5 százalék volt január végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 23,7 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone csoport* 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,2 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma január végén 226 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,107 millió volt, ami 4 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,595 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke január végén 3,050 millió volt.

Január végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,1 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,3 százalékkal, a harmadik helyen 21,5 százalékos részesedéssel a Vodafone csoport volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,1 százalékos részesedést értek el.

Januárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,97 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,2 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 18 millió, IP-alapon pedig 247 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 90,6 perc volt.

2020. január végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 830 ezer földrajzi számot hordoztak.

Megjegyzés: 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.