Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytathatott az Ékszer TV

Közzétéve: 2020. április 22.

A Magyar ATV Ékszer TV című műsorával kapcsolatos vizsgálata eredményeit a Gazdasági Versenyhivatalnak továbbította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az e heti ülésén született döntése értelmében. A grémium lezárta a kvótakötelezett médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségeit ellenőrző eljárásait.

A Médiatanács továbbította az Ékszer TV-vel kapcsolatos vizsgálatait a GVH-nak

Tizenegy állampolgári bejelentés is érkezett a Médiatanácshoz a Magyar ATV Ékszer TV című vásárlási műsorának március 12-e és április 1-je között sugárzott epizódjai kapcsán. A bejelentők azt sérelmezték, hogy a naponta háromszor jelentkező műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, továbbá kifogásolták a kézfertőtlenítő gél magas árát. A grémium megállapította, hogy ugyan maguk a vizsgált adások nem ütköztek a médiaigazgatási szabályokba, de felmerült, hogy sérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt – mivel termékeik népszerűsítése gyakran összemosódott a koronavírus járvány miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos tájékoztatással, továbbá nélkülözhetetlennek titulálták azokat. A műsorvezetők az adásokban nemegyszer hangsúlyozták, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása akár életet is menthet. Mivel a hatóságnak nincs hatásköre ilyen jellegű bejelentések elbírálására, így vizsgálata eredményeit továbbította a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy eljárjon ebben az ügyben, amelynél egyébként április 14. óta már folyamatban van egy versenyhivatali eljárás a műsor készítője ellen.

A Médiatanács fentieken túl kiemeli, hogy bár a hatóság hatáskörének hiánya miatt nem lehetséges hatósági eljárás lefolytatása, vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ilyen és hasonló jellegű panaszok, problémák kezelésére a jövőben megoldást találjon.

Médiafelügyeleti és rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

Elfogadta a testület a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű használatra. A grémium emellett elvégezte az alaki vizsgálatokat a Siklós 88,6 MHz, a Szigetvár 98,9 MHz, a Nagykanizsa 100,7 MHz helyi, valamint a Kecskemét 97,7 MHz és a Miskolc 96,3 MHz körzeti frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban. A soproni, a szigetvári és a nagykanizsai pályázatokon a testület nyilvántartásba vette a Karc FM Kft.-t – amely az első két esetben egyedüli pályázó volt –, utóbbinál pedig ezen felül hiánypótlásra szólította fel a Katolikus Rádió Zrt.-t. A kecskeméti pályázaton a Mária Rádió Kft.-t, a miskolcin a Radio Plus Kft.-t vette nyilvántartásba a grémium.

A Médiatanács lezárt műsorkvóták ellenőrzéséhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségekkel kapcsolatban indult eljárásokat is: a lekérhető és a lineáris szolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatók közül kilencet-kilencet pénzbírság nélkül figyelmeztetett a testület, tizennyolcra pedig néhány ezertől néhány tízezer forint összegig szabott ki bírságokat.

A mezőtúri Pont Rádió szolgáltatóját harmincezer forint megfizetésére kötelezte a tanács, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, magyar zenét, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és közszolgálati műsort, valamint több reklámot tett közzé. A közszolgálati műsorok aránya a törvény által előírt minimumot sem érte el. A grémium emellett figyelmeztette a szolgáltatót, amiért Reggeli Expresszó című műsorában egy januári-februári adáshéten összesen tizenkétszer tett közzé burkolt reklámot, amikor egy helyi vendéglő és egy üzlet címét és elérhetőségét – honlapját, telefonszámát – közölte.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.