Vezetékes gyorsjelentés, március: az optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 890 ezerre emelkedett

Közzétéve: 2020. június 8.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2020. március végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 649 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,302 millió volt, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 890 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,135 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 37,7 százalék volt március végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 23,6 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,1 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma március végén 218 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,114 millió volt, ami 3 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,593 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke március végén 3,047 millió volt.

Március végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett.

Második helyen a DIGI csoport állt 22,2 százalékkal, a harmadik helyen 21,6 százalékos részesedéssel a Vodafone szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,94 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,22 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 20 millió, IP-alapon 300 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 109,3 perc volt.

2020. március végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 833 ezer földrajzi számot hordoztak.

tt a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.