Vezetékes gyorsjelentés, május: a hagyományos PSTN vonalak száma május végén 215 ezerre csökkent

Közzétéve: 2020. július 23.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2020. május végére a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 641 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,306 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internetszolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 907 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,148 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető; piaci részesedése 37,8 százalék volt május végén.

A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 23,5 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,1 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma május végén 215 ezerre csökkent. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,114 millió, az IP-alapú hangcsatornák száma pedig 1,586 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke május végén 3,036 millióra csökkent.

Május végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében – a teljes (becsült) piacot alapul véve – hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 47,9 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,2 százalékkal, a harmadik helyen 21,7 százalékos részesedéssel a Vodafone szerepelt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,83 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,07 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 19 millió, IP-alapon 299 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 108,9 perc volt.

2020. május végéig az előfizetők – a szolgáltatóváltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 835 ezer földrajzi számot hordoztak.