Televíziós gyorsjelentés: júliusban mind az analóg, mind a digitális előfizetések száma csökkent

Közzétéve: 2020. szeptember 21.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több mint 4 millió magyarországi háztartásban csaknem 3,6 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók, DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., Canal+ S.á.r.l. (UPC Direct), Antenna Hungária Zrt.), 2020. július végén 3,417 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 81,2 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül júliusban 1,992 millióról 1,995 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 694 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 87 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 58,4 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 22,9 százalékra csökkent, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 18,8 százalék maradt.

2020. júliusában a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Magyar Telekom a piacvezető 31,2 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 28,9 százalékos, a Vodafone 18,8 százalékos, majd a UPC Direct 6,1 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma júliusban 2,636 millió, ezen belül az analóg előfizetések száma 641 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében piacvezető a Magyar Telekom 32 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 28 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone állt 24 százalékos részesedéssel.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 32,2 százalékos részesedéssel, második a Telekom 28,5 százalékos, a harmadik pedig a UPC Direct 28,1 százalékos részesedéssel. 2020. július végén a MinDig TV Extra részesedése 11,1 százalék volt.