Online adta át az 5G vizsgálatához készült labort az NMHH a Miskolci Egyetemnek

Közzétéve: 2020. szeptember 24.

Az újgenerációs hálózatok modellezését és vizsgálatát segíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési laborja a Miskolci Egyetemen. A koronavírus-járvány miatti kockázatokat kiküszöbölve a labor fölavatásához kapcsolódó eseményt streamelve tartották meg szeptember 24-én. Karas Monika szerint az 5G működtetéséhez egyre több hozzáértő szakemberre lesz szükség, és az egész ország érdeke, hogy ők, naprakész tudással induljanak el a pályán.

A_miskolci_hirkozlesi_labor.JPG

A miskolci hírközlési labor

Az NMHH által adományozott nagyteljesítményű számítógépekkel és hálózatmérő felszereléssel az egyetem olyan naprakész eszközparkhoz jutott, amivel gyakorlati tudáshoz juttathatja a jövő 5G-szakembereit. Ez nem is csak az ágazat, de az egész ország jövőjének kulcskérdése – mondta az új laborról Karas Monika, az NMHH elnöke. „A küszöbön álló 5G technológia működtetéséhez egyre több friss tudású, szakterülete iránt elkötelezett szakemberre lesz szükség. Ezért most különösen jó hír, hogy aki ezzel szeretne foglalkozni, annak már nem kell Miskolcnál messzebb mennie” – tette hozzá. Az NMHH elnöke szerint a labor egy újabb eszköze lehet a legendás magyar kreativitás kibontakozásának. „Abban a reményben adom át ezt a labort, hogy a jövő és a tehetség üzemanyaga lesz, mert lesznek, akik majd úgy töprengenek itt egy-egy mérés, egy-egy adatsor fölött, ahogy Robert Capa hajolt az előhívás alatt levő képei vagy Michael Curtiz a Casablanca filmszalagja fölé. Azt kérem Önöktől, hogy legalább ekkora ambícióval vegyék birtokba a labor felszerelését, legyenek tehetségesek és magyarok, a felszállópályát és az üzemanyagot az NMHH és az egyetem közösen biztosítja, de repülni Önöknek kell.” – zárta beszédét az elnök.

Az online eseményen felszólalt Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora is, aki a hosszú távú együttműködés jelentőségét hangsúlyozva elmondta: „Egyetemünk jövője a kiváló szakmai kapcsolatokon alapszik, ezért nagy öröm számunkra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság laborját adhatjuk át a Campuson, mely csak az első lépés az együttműködésünkben. Hiszem, hogy a magas színvonalú laboratórium mind az oktatásban, mind a kutatásban hatalmas segítség lesz az egyetemi polgároknak.”

A_miskolci_hirkozlesi_labor_bejarata.JPG

A miskolci hírközlési labor bejárata

Az NMHH 2012 óta támogatja felsőoktatási intézmények infrastruktúrafejlesztését. Miután tizenegy egyetemi médiaműhelyt adományozott olyan intézményeknek, ahol kommunikációs képzés folyik, tavaly a győri Széchenyi István Egyetemen, a budapesti Puskás Tivadar Hírközlési Technikumban és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán is átadott hírközlési laborokat. Az NMHH minden esetben felméri az intézmény profilját, igényeit, szükségleteit, és ahhoz illeszkedő fejlesztéseket finanszíroz.