Televíziós gyorsjelentés: négy hónap után augusztusban újra nőtt a digitális előfizetések aránya

Közzétéve: 2020. október 21.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul, és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több mint 4 millió magyarországi háztartásban csaknem 3,6 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.
Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók, DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone Magyarország Zrt., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., Canal+ S.á.r.l. (UPC Direct), Antenna Hungária Zrt., 2020. augusztus végén 3,415 millió előfizetést tartottak nyilván.
A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 81,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül augusztusban 1,995 millióról 2,000 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 689 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 86 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 58,6 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 22,7 százalékra, míg az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 18,7 százalékra csökkent.

2020. augusztusában a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a Magyar Telekom a piacvezető 31,4 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 28,8 százalékos, a Vodafone 18,7 százalékos, majd a UPC Direct 6,1 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma augusztusban 2,640 millió, ezen belül az analóg előfizetések száma 640 ezer volt.

A vezetékes szolgáltatások esetében piacvezető a Magyar Telekom 32,3 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 27,9 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone állt 23,9 százalékos részesedéssel.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 32,3 százalékos részesedéssel, második  a Telekom  28,4 százalékos, a harmadik pedig a UPC Direct 28,1 százalékos részesedéssel.  2020. augusztus végén a MinDig TV Extra részesedése 11,1 százalék volt.